Blogg > Allmänt

10 saker att undvika på en intervju

10 saker att undvika på en intervju

På en arbetsintervju vill man göra så bra ifrån sig som möjligt. För en tid sedan gav vi dig viktiga positiva saker att tänka på under en intervju. Nu listar WorkNorway istället 10 saker du ska tänka på att undvika. Dessa är vanliga misstag många förbiser vilket kan göra att en annan kandidat får jobbet istället även ifall du har bättre kompetens. Detta är saker du ska tänka på att undvika.

 

1. Se slarvig ut. Skrynkliga eller nedfläckade kläder kommer att märkas en mil bort. Oavsett hur bra du är klädd annars kommer en liten fläck förstöra hela din look. Tänk på att du även då visar upp som helhet att du inte har ett öga för detaljer.

 

2. Inte förbereda sig på frågor och svar. Innan du går på din intervju bör du alltid förbereda några frågor du tror du kan ombes att besvara. Även om du vill undvika att dina svar låter inövade vill du aldrig komma till en intervju oförberedd. Om du blir tillfrågad och ger ett dumt svar kommer arbetsgivaren sannolikt gå vidare med nästa kandidat. Se till att vara förberedd.

 

3. Misslyckas med CV:t. Bre inte på en massa du inte kan stå för och inkludera inte heller småjobb du inte kan berätta något om ifall du blir tillfrågad. Det är vanligt att man brer på lite extra för att framstå i bättre dager men tänk på att det är till enorm nackdel ifall du blir påkommen. Var alltid hundraprocentigt ärlig även om vissa tidigare erfarenheter inte varit så flotta. Ärlighet är bättre än att du ljuger om något som senare kan komma fram.

 

4. Tala om lönen för tidigt. Vänta tills intervjuaren frågar innan du börjar prata löner. Om arbetsgivaren får för sig att du enbart vill ha jobbet på grund av pengarna kommer det skada dina chanser. Jobbet ges till den som vill ha det helhjärtat även för arbetsuppgifterna.

 

5. Komma sent. Detta får absolut inte ske. Se till att åka i god tid så att du hinner även om det skulle vara köer och förseningar. Om du kommer sent till intervjun får din potentiella arbetsgivare intrycket av att du i framtiden också kommer vara sen till jobbet. Naturligtvis kan det hända något riktigt allvarligt och ifall det uppstår ser du till att på en gång ringa och meddela om vad som hänt.

 

6. Skvallra om en tidigare chef. Ingenting är värre än att tala illa om en tidigare chef eller arbetsplats. Pratar du illa om tidigare arbetsgivare är chansen stor att du kommer att tala illa även om företaget du söker jobb på. Håll dina personliga åsikter för dig själv. Ingen gillar negativt skvaller. Dessutom vet du aldrig vem som känner vem. Har du inte kommit överens med någon, berätta det då på ett moget sätt om du nu måste säga någonting överhuvudtaget.

 

7. Ha en stark lukt. Rök inte en cigarett eller spraya på en stark parfym innan intervjun. Man vet aldrig vad för slags allergier intervjuaren kan ha och det är inte ett bra sätt att ta reda på. Håll koll på att lukta diskret så att detta inte blir ett störningsmoment.

 

8. Vara rastlös. Undvik att visa att du är nervös och orolig. Samla istället dina tankar under några minuter och andas djupt. När du går in – se intervjuaren i ögonen och skapa en god icke verbal-kommunikation.

 

9. Inte lyssna ordentligt. Om du inte lyssnar på frågorna visar du att du inte är intresserad av vad intervjuaren säger. Se till att vara uppmärksam så att du kan ge exakta svar på frågorna du får. Om du inte lyssnar noga under intervjun kommer du förmodligen inte heller att vara bra på att följa riktningarna på jobbet.

 

10. Vara desperat. Det är okej att vara entusiastisk och visa att man verkligen vill ha jobbet men tänk på att det finns gränser. Håll dina känslor i styr och fokusera istället på den kompetens och erfarenhet du har istället för att vara för emotionell.