Blogg > Kultur

Det norska köket

Det norska köket

Norska rätter i sin traditionella form bygger till stor del på de råvaror som är lättillgängliga i Norge med en inriktning på vilt och fisk. Det moderna norska köket är fortfarande starkt påverkat av sin traditionella bakgrund.

 

Något som än idag är mycket populärt är rökt lax som av många fortfarande ses som Skandinaviens viktigaste bidrag till moderna internationella rätter. Gravad lax är även det omåttligt eftertraktat och har till och med fått namnet ”gravlaks” internationellt. Laxen brukar serveras med äggröra, dill, senapssås eller smörgåsar. Fram till 20-talet var skaldjur inte avsevärt populärt i någon större utsträckning. Detta berodde delvis på överflödet av fisk och de relativt höga utgifterna som krävdes för att fånga skaldjur i förhållande till näringsvärde.

 

Idag har dock räkor, musslor och krabbor blivit mer uppskattat främst under sommaren. Hummer är något som också är populärt men begränsat i fångst och konsumtion. Torkad fisk som varit en källa till rikedom i årtusenden och ett nödvändigt baslivsmedel är vanligt förekommande. Fisk- och skaldjursrätter tillagas mestadels kryddade med örter, peppar och salt och vissa äter till och med huvudet och kaviarsäcken.

 

Älg, ren och anka är mycket populärt och jakt är inte alls ovanligt i Norge. Köttet som ofta har en distinkt och stark smak serveras mestadels med rika såser ofta kryddade med krossade enbär och syrligt söt lingonsylt. Annars är det vanligt med konserverat kött och korv och även rökt. Hästkött var i Norge en medeltida tabu och det är fortfarande ingenting som folk vanligtvis äter. Lamm- och fårkött är däremot väldigt populärt. Valkött användes under 20-talet som ett billigt substitut för nötkött men ses i Norge inte som kontroversiellt trots den minskade populariteten.

 

Frukt och bär mognar långsamt i det kalla klimatet vilket leder till en mindre volym med en mer intensiv smak. Bär och frukt används ofta i en mängd desserter och vilt växande hjortron betraktas som en populär delikatess. Hemgjorda kakor, wienerbröd och våfflor brukar ha en given plats på det norska efterrättsbordet. Vad gäller bröd är grovbröd det mest populära och 80 procent av alla norrmän äter regelbundet bröd till frukost och lunch normalt toppat med smör och brunost. Ost är också något som det äts mycket av i Norge tillsammans med andra laktosprodukter som är betydligt mycket mer konsumerade här än i många andra av Europa länder där det inte alls är vanligt att exempelvis dricka mjölk direkt ur glaset.