Blogg > Allmänt

Fler sjukvårdare åker till Norge

Fler sjukvårdare åker till Norge

Norges arbetsplatstillväxt har de senaste tio åren växt med 15 procent och det norska välståndet lockat nu även arbetskraft från Finland. En tredjedel av de nya arbetsplatserna besätts av arbetstagare från andra länder. Ofta är det bemanningsföretag (som WorkNorway) som sköter arbetskraftsimporten.


Sjukskötarna Margareta Bredbacka och Christel Jungerstam från Jakobstad pendlar till Norge för att jobba. Margareta är egentligen pensionär efter 40 år i branschen, men med Norge-jobbet kan hon unna sig lite mer i livet. Hon säger att Norge alltid varit ett drömland.


Christel kom iväg för några år sen och numera jobbar hon uteslutande i Norge. Lönen är så bra att hon samtidigt kan vara hemma och ledig upp till 24 veckor om året. Ändå har hon bättre levnadsstandard än när hon jobbade heltid hemma.

 

Lönen i Norge är dubbelt så hög som den en sjukskötare får i Finland och att söka jobb via bemanningsföretag är enligt de båda kvinnorna både tryggt och bekvämt. De är även mycket nöjda med det norska arbetsklimatet där atmosfären och både varm och vänligt.
- Jag har alltid blivit så väl bemött, jag har varit så glad när jag kommit hem över vad jag fått och har kunnat ge, säger Margareta lyriskt.