Blogg > Hurtigruten

Hurtigruten

Hurtigruten

Hurtigruten är en klassisk norsk båtlinje mellan Bergen och Kirkenes som har kallats ”Världens vackraste sjöresa." Hurtigruten går bland annat mellan två av Norges världsarv Nærøyfjorden och Geirangerfjorden och har en historia som sträcker sig över 100 år bakåt i tiden.

 

De första turerna startade år 1893 med främsta syfte att transportera passagerare och gods mellan hamnarna i Nordnorge vilket idag fortfarande är den viktigaste förutsättningen för Hurtigrutens existens. Hurtigrutens fartyg är både nya och lite äldre traditionella – många med vackra panoramasalonger med fantastisk utsikt, lyxiga restauranger och traditionell konst. Varje dag året runt görs en båtavgång med Kirkenes som mål efter 34 hamnar sammanlagt.

 

Båtresan tar fram och tillbaka 22 timmar i ett varierande landskap av små gårdar, kustnatur, stränder, berg och fjällplatåer. Via Hurtigruten får man ta del av Polcirkeln som utgör gränsen till Midnattssolens land. Det är en mycket speciell upplevelse att vara med om att solen aldrig går ner vilket också leder till ett speciellt ljus med variationer som i kombination med den speciella kustnaturen är en verklig upplevelse. Under årens lopp har hela 85 fartyg seglat för Hurtigruten.