Blogg > jobb

Jobba som frisör i Norge

Jobba som frisör i Norge

Det är stor efterfrågan på frisörer i Norge och många företag väljer att anställa svenskar. Vi rekommenderar dig att kika på de frisörjobb som just nu finns ute på WorkNorway. Fortsätt hålla utkik och sök gärna flera tjänster för att öka dina chanser för en  framgångsrik karriär inom frisöryrket.

 

I Norge har du chansen  att arbeta inom spännande företag med roliga arbetsuppgifter och en möjlighet att utveckla dig. Det är oftast bättre löneförmåner och utvecklade karriärmöjligheter. I Norge är det även viktigt att hålla en bra arbetsmiljö för frisörer och vi ger dig bra länkar till arbetsgivare vi vet tillhandahåller en kreativ miljö där du ska trivas, ha roligt och lyckas inom ditt arbete. Du får oftast en bra grundlön där du också kan klippa dig fram till en topplön. Du får en chans att utveckla dig och känna dig trygg i din yrkesroll. Många företag har även en uppföljning/vidareutbildning för frisörer där du får tillgång till ett gediget praktiskt upplägg och bra personalförmåner. Det finns även möjlighet att söka olika ambitionsrelaterade yrkesroller som lärling eller praktikant, salongschef, assistent eller regionschef.

 

Arbetstiden i Norge är reglerad till 37.5 timmar och man tecknar inte kollektivavtal som i Sverige utan ”en överenskommelse för frisörer” där det finns regler om rekommenderad lägsta lön. Lönerna beräknas per timme istället för vecka eller månad. Löneprovision är något de flesta salongerna i Norge har med i sina lönevillkor och norska frisörer tjänar generellt mycket bättre än sina svenska kollegor. I Norge upplever arbetstagaren trygghet i sin anställning med större valmöjligheter för den anställde. Det annorlunda OB-systemet gör det lättare för arbetsgivare att erbjuda olika alternativ på arbetstider.  I Norge tar man också seriöst på att belöna bra insatser och det finns många stora tävlingar inom frisörkoncernen. Det är också  mycket fokus på företag och deras utveckling. Norge är även i stor utsträckning förskonade från Sveriges hyrstolssystem, samt att det är lägre skatt.

 

Mycket av den svarta marknaden har också försvunnit i samband med den stora utsträckningen av skattemyndigheternas kontroll på företagen. Redovisningen har de senaste femton åren ökat med mer än 40% på de flesta orter och ännu mer på andra ställen. En ärligare marknad bildas och bättre förutsättningar skapas för företag att konkurrera på lika villkor. I Norge omsätter frisörmarknaden sex miljarder årligen vilket bara är två miljarder under Sverige trots att Sverige har dubbelt så många invånare. Chanserna att lyckas som frisör i Norge är alltså mycket goda.