Blogg > jobb

Jobba som lärare i Norge

Jobba som lärare i Norge

Norge fortsätter locka svensk arbetskraft med lägre tempo och högre löner även bland lärare. Det är väldigt vanligt att många lärare som bor vid gränsen också pendlar mellan länderna.

 

Många känner att de vill söka sig till en växlande arbetsmiljö och nya möjligheter. Norge är även känt för sin lugna tillvaro och det är inte lika hektiskt att jobba i norska skolor. Lärarna i Sverige har svårt att jämföra sig lönemässigt inom både privat och offentlig sektor vilket många redan upptäckt. Formell lärarutbildning från högskolan underlättar givetvis om du vill söka jobb, men det finns också flera andra alternativ som fritids eller jobb som vikarie.

 

En utbildad lärare har en lärarexamen som idag oftast kräver minst 3.5 år på universitetet. Svenska lärare brukar känna sig extra bekväma i Norge då språken är så lika varandra och att de då har möjlighet att undervisa på svenska. Det svenska intresset för lärarutbildningar är rekordlågt medan det höjts rejält i Norge där antalet förstahandssökande fram till 2012 ökat med 50 procent på bara några år. Läraryrket kan alltså tyckas vara mycket mer attraktivt i Norge på grund av lönerna och arbetsförhållanden.