Blogg > fakta

Kul fakta om Norge

Kul fakta om Norge

Ibland kan det vara kul och läsa på om ett land som man kanske redan trodde man visste det mesta om och så kommer någonting annat kul och intressant upp. Här kommer lite fakta för dig som vill lära dig lite extra om Norge som land. 

 

Norge betraktas som födelseplatsen för modern skidåkning. Det engelska ordet ”ski” är faktiskt norska och betyder helt enkelt ”träbit”.

 

Vissa delar av den femte Star Wars-filmen spelades faktiskt in i Norge år 1979 nära Bergen.

 

Även om Finland går under namnet ”De 1000 sjöarnas land” har Norge faktiskt långt fler sjöar. Till skillnad från Finland där man ”endast” identifierat 60.000 sjöar ligger siffran på nästan en halv miljon i Norge.

 

I Norge ligger även Hornindalsvatnet i Nordfjord som är den djupaste sjön i Europa med ett djup på 514 meter. Norges största sjö heter Mjøsa och är den andra djupaste.

 

Den ursprungliga osthyveln uppfanns av en norsk snickare år 1925 och den norska bruna osten är mycket populär bland norrmän.

 

Gemet anses ha varit uppfunnet av norrmännen och under andra världskriget blev gemet en symbol för motståndet mot den nazistiska ockupationen och ett tecken på enighet under svåra tider.

 

Många norrmän äter dagligen fiskleverolja av hälsoskäl.

 

Trollfältet – ett gas och oljefält i Nordsjön och ett av de största gasfälten i världen som innehåller 190 miljoner ton olja.

 

Lærdalstunneln belägen på den norska vägen E16 är världens längsta vägtunnel på hela 24.5 kilometer. Tunneln byggde i syfte att förbättra för trafikanter mellan Norges två största städer Oslo och Bergen.