Blogg > Allmänt

Matilda fick ett unikt lärlingsjobb i Norge

Matilda fick ett unikt lärlingsjobb i Norge

Matilda Hedman åkte över gränsen för att ta ett jobb som lärling. Hon uppmanar alla som får möjlighet att åka iväg och slår fast att man inte kommer ångra sig.


Matilda själv valde att åka när hon såg att det var svårt att hitta lärlings- och praktikplatser i Dalarna. När hon fick frågan om hon ville bli den första svenska snickarlärlingen i Norge var det i början lite läskigt men hon bestämde sig ändå för att åka. Det var lite jobbigt att inte känna någon i början tyckte Matilda men hon tog även snart ett jobb på en norsk lokalpub för att skapa nya kontakter.


Matilda har alltid drömt om att få bygga sitt eget hus från grunden och detta är något hon nu tränar på i Norge. Firman hon arbetar för gör nämligen hytter på fjället där det senaste projektet är ett hus på tre våningar. Även om Matilda inte varit lärling i Sverige tror hon att det är högre kvalitet på utbildningen i Norge. I Norge skrivs ett kontrakt på två år mellan upplärningskontoret och lärlingen vilket skapar en trygghet.


Innan Matilda är färdig ska dessutom både ett skriftligt och praktiskt yrkesprov göras där det tydligt framgår vilka moment som ska ingå. 187 kronor i timmen tjänar man som fullbetald. Som lärling får man under det första halvåret 30 procent av det, andra halvåret 40 procent, tredje 65 och fjärde 75. Det finns firmor som har egna lägenheter och villor lärlingarna kan bo i. När Matilda fått sitt yrkesbevis är hon öppen för att jobba i båda länderna då hon har ett liv både här och där.