Blogg > Allmänt

Norge har också problem med lönedumpning

Norge har också problem med lönedumpning

Att Norge står utanför EU verkar inte hjälpa när det kommer till den hårda konkurrensen från olagliga och billiga transporter. På andra sidan EU-gränsen finns lika många utländska chaufförer med dåliga villkor och åkerier som struntar i regler och säkerhet.


Myndigheterna hinner inte kontrollera och höga böter är inte bara bra, säger Monica Johansen som är ordförande i norska Transportfacket i Östfold. Hon fortsätter med att säga att de drabbar fel person istället för bolag i högre grad.


I Sverige finns nu ett förslag från Transportstyrelsen där polisen fysiskt ska kunna hindra ett fordon från att rulla vidare om det anses vara farligt för trafiksäkerheten. Det här kan man redan i Norge men det drabbar alltså chaufförer som inte får betalt när bilen står stilla. Johansen berättar att många chaufförer är helt hjälplösa i ett främmande land utan tillräckligt med resurser och pengar.


Jan Ledin som är ombud för Transports avdelning 55 i Dalsland tycker att det är bra med stränga böter som ju måste drabba företagen i förlängningen och tycker även att man ska kräva ansvar från den som beställer transporten med en tuffare lagstiftning som efterföljs. Trots att man har detta i Norge fortsätter Johansen med att det görs alltför få kontroller med för lite resurser.