Blogg > Allmänt

Så undviker du Facebook på arbetstid

Så undviker du Facebook på arbetstid

Vissa människor älskar att använda Facebook för att hålla kontakten med vänner. Dock är Facebook även en perfekt plats att spendera slötid på vilket kan påverka både jobb och studier negativt. WorkNorway ger dig tips på hur du får saker gjorda trots att Facebook lurar runt hörnet.

 

1. Ignorera förfrågningar. När någon skickar en förfrågning kommer du att börja undra om detta är viktigt eller intressant. Undvik förfrågningar när du jobbar. Vill du vara produktiv kan detta hindra dig då de flesta förfrågningar på Facebook faktiskt handlar om olika typer av spel eller annat tidsfördriv som missgynnar dig på arbetstid. Kom ihåg att de flesta lägger till program på Facebook som oftast kräver att man ska bjuda in sina vänner. Se det därför som ett öppet erbjudande som kan ignoreras.

 

2. Blockera inbjudningar. Visst kan du blocka olika typer av program och även specifika personer som skickar inbjudningar. Vissa personer har en tendens att skicka hundratals inbjudningar till olika fester dit flera 1000 är bjudna. Visst är det kul att få en inbjudan, men tänk hur mycket energi du sparar genom att blockera de mest extrema personerna. Är det en personlig inbjudan kommer du säkerligen att bli kontaktad på annat sätt om du inte svarat.

 

3. Undvik spel och ”appar”. Att betygssätta bilder på söta katter, spela Candy Crush och hålla koll på folks födelsedagar med kalendrar kommer att suga upp din tid fort som tusan. Även om dina vänner tycker om Farmville behöver inte du göra det och att få 100 inbjudningar från spelet varje dag kommer att störa din koncentration och påverka ditt humör.

 

4. Var offline på chatten. Du är precis på väg att logga ut från Facebook när en bra kompis skickar ett meddelande till dig. Ni ska bara prata i två sekunder men är snart uppe i att titta på bilder, länka profiler och diskutera helgen. För att undvika detta distraktionsmoment, gå offline. Dina vänner kan du prata med när du jobbat färdigt.  Då slipper du också sitta och rulla tummarna medan du väntar på att någon ska svara.

 

5. Håll reda på klockan. Avgränsa tiden du sitter på Facebook. Ge dig maximalt en kvart på Facebook om du är mitt uppe i något viktigt. Undvik att impulsivt logga in som många brukar göra så fort de sätter på datorn. Börja inte dagen med att gå in och gilla en massa statusar, kommentera bilder och skriva till vänner. Detta kommer resultera i att du störs av alla de där röda notifikationerna som ploppar upp.