Blogg > Allmänt

Sluta överanalysera

Sluta överanalysera

När en kris uppstår eller när något är allmänt jobbigt är det enkelt att falla ner i fällan och början överanalysera. Du fastnar i en ond spiral och ältar gång efter gång utan avbrott och utan någon som helst insyn. WorkNorway hjälper dig på vägen till att sluta överanalysera.

 

Distrahera dig själv. Hitta en aktivitet som kräver så mycket uppmärksamhet att din hjärna distraheras från ältandet. Se en film, gör någonting praktiskt eller prata i telefon med en rolig person. Stimulera ditt sinne.

 

Använd stopptekniken. Så fort du börjar älta, säg tydligt åt dig själv att sluta. Det bästa är att säga det högt eller bara se en stor röd stoppskylt framför sig. Det är viktigt att du talar om för dig själv att ditt ältande är onödigt.

 

Ta större steg. Om du är i en situation där du vet att du måste agera men där du är rädd, börja med små steg som du ständigt ökar. Flytta dig hela tiden framåt och undvik att titta bakåt.

 

Undvik fällor. Fällor är saker som påverkar ditt undermedvetna. Sluta slösa värdefull tid på att göra något och tänka på något som bara ger dig ångest. Undvik negativa människor och saker du vet kan riskera att försätta dig i ältande, exempelvis en dyr shoppingdag eller en negativ person.