Blogg > Allmänt

Svenska Ida bodde i Norge i fem år

Svenska Ida bodde i Norge i fem år

Norrköpings Tidningar gjorde i veckan en intervju med svenska Ida Wahlgren som är 24 år och studerar beteendevetenskap vid Linköpings universitet. Hon är en av många svenskar som sökte sig till Norge för att få jobb.

 

Ida säger att hon åkte till Norge för att det i Sverige enligt henne var jättesvårt att få jobb efter gymnasiet. Hon ville ha ett jobb och tjäna pengar helt enkelt. Ida åkte dit med sin dåvarande pojkvän och några kompisar utan vare sig jobb eller bostad. På en vecka fick Ida sitt första jobb i en blomsterbutik och veckan efter en lägenhet.

 

Efter det fick hon ett assistentjobb för en liten flicka med särskilda behov och jobbade sig sedan upp till att få en specialpedagogs jobb. Hon blev dessutom avdelningsledare och koordinator. Ida tror att många svenskar söker sig till Norge för att svenskar är uppskattade av arbetsgivarna för att de jobbar mer effektivt än norrmännen. Hon var kvar i fem år och lärde sig också norska flytande, både muntligt och skriftligt. För henne var det viktigt att också lära känna norrmän för att lättare komma in på arbetsmarknaden.

 

Ida säger att lönerna i Norge är jättehöga och att man kan tjäna mycket pengar. Ett tips är att samtidigt tänka på utgifter när man väl fått jobb och att innan ha med en buffert på 20 000-30 000 kronor helst för att klara första tiden. Nästa alla hyresvärdar kräver en deposition. Man spenderar mer pengar om man åker till Oslo då det är mer socialt liv och snäppet dyrare än i småstäderna så mest pengar tjänar man enligt Ida utanför huvudstaden då det sparas mer.

 

 

Källa: http://www.nt.se/nyheter/?articleid=8582782