Blogg > Allmänt

Tjäna 50 procent mer i Norge

Tjäna 50 procent mer i Norge

Aftonbladet skrev i dagarna en artikel om att sommarjobben i Norge kan generera i 50 procents högre lön. De senaste fem åren har arbetslösheten i Sverige stigit medan det ser betydligt ljusare ut i Norge. Över 70 000 svenskar har redan åkt till grannlandet för att jobba.


Viktor Nord, en anställd på privata arbetsförmedlaren Sverige Norge säger att lönerna i Norge är över 50 procent högre och att det finns massor med jobb. En annan rådgivare, Malin Dahl som jobbar på Arbetsförmedlingen håller med och säger: ”Vill man verkligen jobba och har rätt attityd finns definitivt möjligheten i Norge.” I skrivande stund finns 540 norska jobb utlagda på Arbetsförmedlingens hemsida och ännu flera på NAV (den norska arbetsförmedlingen).

Viktor fortsätter med att fastställa att det är väldigt enkelt att hitta jobb inom främst vårdyrken och restaurangbranschen under sommaren. Lönerna är i genomsnitt drygt 50 procent högre i Norge, men innan man flyttar bör man se över bostadsmarknaden då det också är dyrare bokostnader. Malin tipsar om att vill man till Norge och tjäna pengar och spara är det bra att försöka ta sig utanför storstäderna där det är billigare att bo. Det är viktigt att kolla så att man inte betalar för mycket för boende. Alla som jobbar mindre än två år i Norge kan också få ett skatteavdrag på 10 procent.

För att betala rätt skattesats är det viktigt att ordna ett norskt skattekort. Viktor säger att det brukar bli en ganska låg skatt i slutändan om man bara är i Norge en kortare period. Man kan även göra avdrag för dubbelt boende och ett kostavdrag på den norska lönen för de dagar man vistas i Norge. Lönenivåerna på sommarjobb som inte kräver så hög utbildningsnivå brukar enligt Viktor stå sig ganska bra. Emellertid är det dock viktigt att kolla upp arbetsgivaren innan. Han fortsätter med att säga: ”Ju högre utbildningsnivå, desto större är skillnaderna i lön mellan Sverige och Norge. Det gäller att trycka på sin kompetens när man förhandlar.”