Blogg > Allmänt

Arbetsförmedlingens Norge-tips

Arbetsförmedlingens Norge-tips

Över 70 000 svenskar har åkt till Norge för att jobba och det är många av dem som är ungdomar. Svenska ungdomar har ett gott rykte på den norska arbetsmarknaden och möjligheterna att hitta arbete är stora. Arbetsförmedlingen skriver om Elisabeth Andersson som är Eures-rådgivare och Arbetsförmedlingens expert på jobb i Norge.

 

Hon säger att det är populärt för svenska ungdomar att jobba i Norge och att efterfrågan är stor i grannlandet. De är kända att ta egna initiativ och fokusera på arbetet. Det som också lockar är givetvis att man tjänar bra.

 

Andersson fortsätter med att berätta att det finns många jobb inom främst servicesektorn som till exempel restaurang, hotell och handel. Norge har även två turistsäsonger både under hösten och vintern. Under sommaren söker nöjesfälten över tusen ungdomar och de norska arbetsgivarna är tidigt ute med rekryteringen.

 

Att tänka på innan man flyttar är skattekort och norskt personnummer samt att se till att få ett skriftligt anställningskontrakt. Det är också viktigt att ta reda på att arbetsgivaren är seriös och att sociala avgifter betalas in. Arbetsförmedlingen kan underlätta att få jobb i Norge då det finns möjlighet att få bidrag för resan till rekryteringsdagar i Sverige eller för att åka på en intervju i Norge.

 

En del arbetsförmedlingar ordnar speciella bussresor till rekryteringsmässor. Andersson ger tips på att det är bra att titta efter rekryteringsaktiviteter som är på gång hos arbetsförmedlingar som ligger nära Norge-gränsen. Hon tycker att man ska ta chansen och skaffa erfarenhet genom att jobba på andra platser och i andra länder.

 

Källa: http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Nyheter/Nyheter-for-Arbetssokande/2-6-2013-Jobben-for-dig-som-ar-ung-finns-i-Norge.html#.Ulo8PRYVpfg