Blogg > Allmänt

"Att flytta till Norge är det bästa jag gjort"

"Att flytta till Norge är det bästa jag gjort"

 

Charlotte Carolusson, 22 år gjorde det många drömmer om men inte vågar – hon tog steget och flyttade från Stockholm till den norska staden Tønsberg 11 mil från Oslo. WorkNorway gjorde en intressant intervju med denna ambitiösa och musikälskande tjej som ska börja plugga till socionom.

 

Hej Charlotte! Kan du inte berätta om hur du först kom på tanken att vilja flytta till Norge?
- Eftersom arbetslösheten i Sverige var stor och jag precis hade gått ut gymnasiet kändes det som en given sak att göra när jag blev erbjuden jobb i Tønsberg. Jag var rädd att jag skulle bli någon som inte förändrades, men det känner jag att jag verkligen gjort nu till det bättre.

 

På vilket sätt menar du att du var rädd att inte förändras?
- Många är bekväma av sig och går under en lång tid runt utan att vilja eller våga lämna tryggheten. Jag ville inte vara en av dem som ville se världen men inte vågade utan stannade kvar i Sverige. Jag ville inte känna att jag missade något på grund av bekvämlighet.

 

Hur kändes det när du väl tog steget och flyttade?
- Det var det bästa jag gjort i hela mitt liv. Känslan var underbar. Dagen efter att jag fått jobbet packade jag väskan och åkte utan att tveka.

 

Vad skulle du säga till dem som fortfarande tvekar?
- Man missar verkligen ingenting genom att flytta. Visst att ens relationer sätts på prov, men de som verkligen betyder något finns kvar även om man flyttar, och man träffar även så himla många nya spännande människor. Livet handlar om att alltid utvecklas och jag vill känna att mitt liv rör på sig och att jag inte står still på samma plats där jag alltid varit.

 

På vilket sätt är det annorlunda att bo i Norge?
- Jag tycker själv att det i regel är väldigt likt den svenska livsstilen, men något som jag känner verkligen skiljer sig är ekonomin. Visst är det mesta en aning dyrare, men samtidigt tjänar jag mer pengar här än jag hade kunnat föreställa mig. Bara man ser till att jämföra priser i början klarar man sig galant. Jag och min väninna åker även över till Sverige ett par gånger om året och handlar i Strömstad. Norrmännen är öppna och väldigt generösa och givmilda. Jag har aldrig känt av någon fientlighet överhuvudtaget.

 

Berätta lite om boende. 
- I Norge kan det vara smart och ekonomiskt att i början bo flera. När jag först kom hit hittade jag boende på www.finn.no (ungefär som svenska Blocket, red. anm.). Eftersom jag ville börja jobba på en gång så tog jag egentligen första bästa och blev också jättebra vän med de jag flyttade in tillsammans med. Sedan kom min tjejkompis hit sex månader senare och i samma veva lärde vi känna våra grannar som vi flyttade ihop med. Efter ett tag blev lägenheten för trång så idag bor vi fyra i ett stort hus vi hyr.

 

Slutligen vill vi verkligen att du berättar om vad du jobbar med i Norge.
- Jag jobbar för ett gift par som håller på med olika verksamheter. Kvinnan driver en affär som säljer barnkläder där jag jobbar som butiksbiträde. Mannen har ett företag som heter HellumDiamant där jag jobbar som webbansvarig och har hand om hemsidan. Jag älskar båda mina jobb och vill passa på att säga att jag är så himla nöjd med tillvaron här.

 

Tusen tack! Har du något mer du känner att du vill säga till våra medlemmar?
- Att flytta till Norge är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Ta chansen om du verkligen vill. Ingen annan kommer göra det åt dig. Lev ditt eget liv och stå på dig! Tänk på att du alltid kan flytta tillbaka om du ångrar dig, men då vet du i alla fall att du vågat ta steget.