Blogg > Allmänt

Att resa med djur till Norge

Att resa med djur till Norge

Många har husdjur hemma som det kan vara svårt att behöva skiljas från. Därför ger WorkNorway dig viktiga saker att tänka ifall du vill ta med dig din pälsklädda vän. För dig som vill åka till Norge med djur har vi nedan sammanställt viktig information man ska tänka på i samband med semester eller flytt från Sverige till Norge.

 

För dem som vill ta med sig djur till Norge är det viktigt att tänka på behandling mot dvärgbandmask. Hundar och katter som uppehåller sig lagligt i Sverige kan fritt föras in i båda länderna fram och tillbaka så länge de uppfyller kraven. En behandling mot dvärgbandmask ska genomföras under de senaste 48 timmarna innan resan med ett godkänt preparat. Hundar och katter som reser regelbundet bör behandlas cirka var tredje vecka för att du ska slippa avmaska djuret varje gång du passerar gränsen. Vid införsel av hund och katt från Sverige måste du kunna visa papper som intygar på att du avmaskat ditt husdjur. Man behöver inte ett intyg från veterinären utan kan ladda ner ett från Mattilsynets webbplats.

 

Det finns inga regler för hur många djur man får ta med sig från Sverige, men vissa bestämmelser finns rörande ”farliga hundar” etc. du kan läsa mer om på Mattilsynets webbplats. Där kan du även läsa om bestämmelser kring pass, ID-märkning och annan typ av vaccinering. Tänk på att det är privat införsel som gäller med de vanliga reglerna. Djuren ska med andra ord inte föras in i landet i syfte att vidareförmedlas eller säljas. Detta kallas kommersiell import.