Blogg > Allmänt

Balansera studier med jobb

Balansera studier med jobb

Ibland är man inne i en fas i livet där man både studerar och jobbar. Under studietiden får de flesta inte särskilt mycket pengar och därför väljer många att jobba parallellt. Detta kan vara lite knepigt med många saker att hålla reda på. Vi hjälper dig att hitta balansen.

 

Planera. Se till att strikt hålla reda på alla dina föreläsningar. Schemalägg all din skoltid och planera även in ungefär hur mycket tid du behöver för att läsa böcker och studera inför tentor. Det är alltid bra att ha en kalender där du kan skriva ner viktiga noteringar så att du kan se dina tider klart och tydligt. Se även till att detta gäller ditt jobb. Du får inte arbeta så mycket att det påverkar din skola och tvärtom. Det är viktigt att hitta en balans.

 

Börja lugnt. Arbeta färre timmar i veckan för att lättare kunna tänka över hur ditt jobb påverkar dina studier. Successivt kan du höja dina jobbtimmar ifall det är möjligt beroende på dina studieresultat. Känner du att du klarar dig bra i skolan kan du med all säkerhet jobba mer om du skulle vilja.

 

Ha rutiner. Prata med dina lärare för att veta när en tenta kommer och se till att börja studera innan och inte i sista sekund. Det är svårt att hitta motivationen att sitta många timmar i sträck och bara plugga sista dagen. Läs lite varje dag istället så lär du dig att komma ihåg bättre och det kommer inte kännas som att du har lika mycket att göra.

 

Sov. Det är viktigt att du sover åtta timmar per dag för att inte tappa fokus. Sömn är väsentligt för att uppnå bra resultat och även här måste du lära dig att balansera din vardag så att du hinner vila ut. Ta minst en helgdag ledigt så att du inte överanstränger dig själv.