Blogg > Allmänt

Bergen

Bergen

Bergen är Norges näst största stad med nästan 270.000 invånare och staden som är över 900 år gammal var i flera hundra år ett handelscentrum mellan Norge och övriga Europa. Idag är Bergen en stad med ett brett utbud av akademisk verksamhet, kulturella aktiviteter, internationella kontakter och inte minst massor av spännande arbetsmöjligheter.

 

Bergen är en internationell stad med småtstadscharm och atmosfär. Staden ligger belägen på Norges västkust i kommunen Hordaland. Här är vackert och mångsidigt. De kulturella traditionerna är många och invånarna är mycket stolta över det vackra landskapet. Bergen är som en spektakulär amfiteater som klättrar upp längs med bergssidorna med utsikt över havet. Här kan man ströva genom levande historia ett stenkast från de vackraste fjordarna i Norge. Tradition, initiativ och drivkraft har gjort Bergen till en av Norges mest kulturella städer och det är inte av en slump landets största kulturevenemang Bergen International Festival hålls här varje år. Bergen har också valts till en av de europeiska kulturhuvudstäderna. Fyra stora broar ansluter Bergen till dess förortskommuner med många skolor, affärer och arbetsplatser som ligger på öar och staden är ett internationellt centrum för vattenbruk, sjöfart, offshore-arbete, oljeindustri och undervattensteknik.

 

De gamla delarna av staden är levande historia och museer och gallerier håller både konst och uråldriga arv levande. Bergen var Norges huvudstad från1217 till 1299. De gamla haseatiska delarna, fiskmarknaden, kompositören Edvard Griegs hem, Rasmus Meyers konstsamling, akvariet och Gamla Bergen är bara några av de attraktioner värda ett besök för att sedan kanske till och med stanna. Bergen är industriellt väldigt viktig för Norge och har en ledande position inom alla norska stora exportkällor inom allt från energi till skaldjur. Staden är mycket populär bland studenter och många skandinaviska akademiker åker hit för att bli några av de över 30.000 studenterna i många olika utbildningssituationer som redan bor här. Bergen stimulerar affärsutvecklingen och har ett väletablerat nätverk mellan näringsliv, forskning och utveckling samt den offentliga sektorn.