Blogg > Allmänt

Bli en bättre nätverkare!

Bli en bättre nätverkare!

Ibland kan det vara svårt att gå in i ett rum fullt av främmande människor och börja knyta kontakter med folk man inte känner. WorkNorway ger dig därför värdefulla tips på hur du ska bli en bättre nätverkare.

 

Kom i tid. Försök att komma lite tidigare till ett nätverksmöte. Du visar att du engagerar dig i nätverket och att det är viktigt för dig samtidigt som det brukar vara lite lugnare och tystare i rummet. Folk kommer inte heller ha hunnit placera ut sig i grupper. Det blir lättare för dig att hitta en samtalspartner.

 

Ställ enkla frågor. Vänta inte i ett hörn på att någon ska komma fram till dig. Inled istället en konversation med en enkel fråga som exempelvis handlar om vad personen gör här eller vad han eller hon jobbar med. Glöm inte att visa uppmärksamhet och att verkligen lyssna på vad människor har att säga. Det är ett utmärkt sätt att lära känna en person. Visa intresse och få dem du pratar med att känna sig speciella. Titta folk i ögonen, upprepa deras namn och föreslå ämnen som är lätta att diskutera.

 

Håll reda på säljargument. Nätverkande handlar om att bygga relationer. Vill du sälja in en tjänst, beskriv vad det är du gör inom loppet av ett par minuter. Var redo med en enkel beskrivning av din verksamhet och belys dina prestationer. Vänta på motfrågor från den du pratar med. Kom ihåg att vara ödmjuk och undvik skryt.

 

Dela din passion. Övertyga människor att din produkt eller företag verkligen är något att satsa på. Gör ett bestående intryck genom att berätta varför du blev inspirerad att göra det du gör just idag. När du får andra människor att dela ditt intresse skapas det en minnesvärd tvåvägskommunikation.

 

Le. Detta är väldigt enkelt, men något som många glömmer bort. Kom ihåg att du vill upplevas som en varm och inbjudande person av andra. Kom ihåg att le när du går in i rummet eller startar din nästa konversation. Om du är på dåligt humör, försök att kontrollera dig själv. Du vill inte prata med bittra människor så varför skulle andra vilja göra det?

 

Glöm inte att följa upp. Det säg ofta att nätverk är platser där samtalet börjar, inte där det slutar. Om du haft ett bra utbyte med en person, fråga din samtalspartner vilket han eller hon tycker är bästa sättet att hålla kontakten på. Utbyt visitkort och kontaktuppgifter. Hör av dig inom de närmsta dagarna för att bli ihågkommen och för att visa att du är intresserad och tillgänglig.