Blogg > Allmänt

"Det finns jobb i Norge. Våga bara ta steget!"

"Det finns jobb i Norge. Våga bara ta steget!"

Glade Bengt Sjöström är en av Sveriges bästa kockar och en veteran i branschen. När fyraårsavtalet i Kosta gick ut kände Bengt inte för att bo kvar utan la i samma veva ut sitt CV på WorkNorway. Erbjudandena strömmade in och han fick en arbetsintervju redan efter 45 minuter. Idag är Bengt Executive Chef för Oslo Kongresscenter och veckopendlar till den norska huvudstaden.

 

Varför flyttade du till Norge?
Jag hade ett fyraårsavtal i Sverige som jag valde att inte förlänga. Som chef över en hotell- och restaurangdivision där den överlägset största delen av driften ligger i Kosta måste enligt mitt tycke chefen bo där för att det i längden ska fungera. Att bo i Kosta var inget långsiktigt alternativ för mig och min familj även om hotellet och dess enheter är fantastiska.

 

Hur kändes det i början när du hade flyttat till Norge?
- Det är alltid ett stort steg, men flyttat helt har jag inte gjort. Jag veckopendlar och det fungerar bra. Kvart i sju på måndagsmorgon sätter jag mig på bussen och cirka10.30 står jag ombytt och klar på jobbet.

 

Berätta om ditt jobb.
- Jag är Executive Chef och Gastronomisk ledare för Oslo Kongresscenter och deras enheter. Bara Kongresscentret har 160 000 ätande per år, då det är en enorm anläggning mitt i centrala Oslo. Mitt uppdrag är att utveckla, förtydliga och lyfta den gastronomiska profilen samtidigt som jag ansvarar för den dagliga driften.

 

Vad är det bästa med Norge?
- Norrmännen är så tacksamma då de ser att man verkligen ligger i för att göra ett bra jobb. Dessutom talar de om det för en. Sedan värdesätter de sin fritid, vilket man som chef märker ganska snabbt. Din telefon ringer inte dygnet runt som är mer vanligt i Sverige utan de försöker att lösa allt inom de satta arbetstiderna. 

 

Vad skulle du säga till dem som vill flytta men ännu inte tagit steget? 
- Det är riktigt trevligt att jobba i Norge och det är närmare än man tror om man vill pendla. Vi på Kongresscentret hade exempelvis det bästa året någonsin förra året och i år kommer det att bli ännu bättre! Detta är fantastiskt med tanke på hur världsekonomin ser ut. Hos oss innebär denna ökning att vi måste anställa fler kockar och en till souschef. Så jobb finns. Det är bara att ta steget. Dessutom är det fint att få lönen i norska kronor. Ekonomiskt finns det fler fördelar än detta, men det märker man allt eftersom. På min arbetsplats stänger man dessutom på sommaren, över julen, på nyår, under påsk osv, vilket är helt fantastiskt och något som i alla fall jag uppskattar mycket.

 

Allmänna tips på vad man ska tänka på när man flyttar?
- Tänk på att skaffa skattekortet så fort som möjligt. Annars dras det 50 procent skatt och det är tungt. Du måste själv personligen åka och fixa skattekort. Sedan måste man ha bankgaranti eller deposition på hyran. Ungefär två till tre månader brukar vara vanligt.

 

Andra synpunkter?

Jag vill tacka WorkNorway för ett bra hanterande! Då jag la ut mitt CV hos er och fick kontakt så strömmande det in erbjudanden. Det första var från just Kongresscentret och en önskan om ett möte kom efter bara 45 minuter. Förvisso är vår kongresschef Helge en mycket vaken person men det är ändå extremt snabbt.