Blogg > Allmänt

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch är en berömd norsk målare mest känd för sitt exceptionella arbete med den berömda målningen ”Skriet.” Han var en symbolisk målare, grafiker och en viktig föregångare till expressionistisk konst. I sina målningar är det snarare sina inre känslor inför den yttre verkligheten som Munch försöker uttrycka än verkligheten i sig och hans verk innehåller ofta en rytm av färg och virvlande linjer till en ton av hysterisk intensitet.

 

Edvard Munch föddes på en rustik bondgård i byn Ådalsbruk i Löten i december 1863. Munch uppfostrades tillsammans med tre syskon av sin far som var präst då modern och en av hans systrar gick bort under de tidiga åren av hans liv. Familjen skulle senare flytta till Oslo. Edvard var ofta sjuk under vintrarna och var med jämna mellanrum hemma från skolan. För att inte bli allt för rastlös ägnade han de långa dagarna åt måleri inom främst olja och vatten. Munchs barndom var påfrestande trots att fadern hade god hand med barnen. Christian, som fadern hette var tvångsmässigt religiös och led av psykoneurotiska drag och på senare tid sade Munch att han ärvt faderns drag av galenskap och att han regelbundet led av hemska mardrömmar där han kände att döden jagade honom. ”Änglar av rädsla, sorg och död stod vid min sida sedan den dag jag föddes.”

 

Vid 16 års ålder blev unge Edvard inskriven vid en skola för att studera teknik vilket han gjorde mycket bra. Efter ett år hoppade han emellertid av för att bli målare – en handling som hans far kallade för ohelig. Munch lät sig inte tryckas ner utan antecknade ner några inspirerande ord i sin dagbok: ”I min konst försöker jag förklara livet och dess innebörd för mig själv.” När Munch fyllt 19 hade den kreativa drömmen om måleri gått i uppfyllelse när han skrevs in vid Kungliga Konsthögskolan i Kristiania. Han drogs fort in i skapandet och hyrde en studio tillsammans med några andra studenter för sin första offentliga visning. Som konstnär fick Edvard fortsatt hård kritik av sin far som till och med förstörde en del målningar.

 

Munch lät sig inte slås ner och vid 26 år fick han en alldeles egen utställning med alla sina verk utplacerade för allmän beskådan. Detta erkännande ledde till ett två-årigt stipendium i Paris med den franske konstnären Léon Bonnat. Stipendiet avbröts i och med faderns död då de yngre syskonen behövde en vårdnadshavare. Fyra år senare hade Edvard Munch hunnit fylla 30 och målade då en tavla han aldrig kunnat tro nästan två sekel senare fortfarande skulle vara en av världens mest kända målningar. ”Skriet” genomsyras av ett obalanserat sinnestillstånd på gränsen till det patologiska och är det dyraste konstverket som någonsin sålts på auktion. Munch beskriver sin tavla så här: Jag gick längs vägen med två vänner - så gick solen ned - himlen blev plötsligt blodröd - jag stannade, lutade mig mot staketet utmattad - över den blåsvarta fjorden och staden låg blod och eldtungor - mina vänner gick vidare och jag stod där darrande av rädsla - och jag kände hur ett högljutt, ändlöst skri genomträngde naturen.”

 

När Munch återigen var tillbaka i Norge väntade en svår tid trots passionen för skapande. Han lades in på sjukhus för ångest, men även om han led av psykiska åkommor fungerade hjälpen som en drivkraft och balans i målningarna som blev mer färgstarka och mindre pessimistiska. Munch började nu ägna dagarna åt att måla allt fler människor och landskap och hans tavlor hade gjort honom till en förmögen man. Han tillbringade de sista 20 åren av sitt liv i Oslo och testamenterade alla sina återstående verk till staden. Munch dog 1944, en månad efter sin 80-årsdag och 20 år senare öppnade Munch-museet till hans ära i Tøyen, Oslo. Museet är den bredaste samlingen av hans verk i världen med över 1000 målningar, 4500 teckningar och drygt 18000 utskrifter. Edvard Munchs skapelser förevigas även varje dag genom att pryda den norska tusenlappen med bilder inspirerade av hans konstverk.