Barngrupperna på flera av Sveriges förskolor har blivit så stora att personalen bara hinner med det mest akuta som att se till att barnen får mat och får komma ut. Det menar en förskollärare i Årjäng som nu lämnat verksamheten i protest och istället börjat jobbat i Norge.
De senaste fem åren har Josefin Nilsson från Årjäng arbetat som förskollärare, men sedan några månader tillbaka jobbar hon i Norge. Josefin fick helt enkelt nog av stora barngrupper inom förskolan och sökte sig över gränsen.
- Man har ju ingen planeringstid över huvud taget så det blir att man får ta det mest akuta. Men det runt omkring är svårt. Det är svårt att arbeta målinriktat och sätta mål för vad barnen ska lära sig och vad de ska få ut av verksamheten, säger Josefin Nilsson till SVT.
Årjängs kommun är inget extremfall. Genomsnittet för antalet anställda förskollärare i Sverige är mindre än tre stycken på 21 barn i 3-5-årsåldern vilket även barn- och utbildningsnämndens ordförande tycker är i högsta laget. Josefin själv valde att börja jobba i Norge för att hon helt enkelt kände att hon ville ha tid att prioritera alla barn och uppfylla deras behov och inte bara det mest akuta. Just nu känner hon inte att hon vill skaffa fler barn och sätta dem i den verksamheten som råder i Årjäng just nu där hon fortfarande bor. I Norge är det högre bemanning och lugnare arbetsmoral.