Blogg > Allmänt

Förutse om du kommer få sparken

Förutse om du kommer få sparken

Att arbeta på kontor kan vara stressigt och ibland kan det vara svårt att förutse din arbetssituation. Ingen vill få sparken. WorkNorway tipsar om hintar på jobbet som kan hjälpa dig att förbereda dig och eventuellt börja se dig om efter ett nytt arbete så att du inte får en stor chock om du plötsligt inte får vara kvar.

 
Ignorans. 
Det kanske mest märkbara tecknet är att människor börjar ignorera dig. De som vet om att du hänger löst kommer inte vilja prata med dig avsevärt mycket – inte nödvändigtvis på grund av dig personligen utan sitsen du befinner dig i. Märker du att folk byter samtalsämne när du kommer är det ett tecken på att de kan prata om dig.     


Du får inte vara med. Får du inte vara med på olika aktiviteter, projekt och andra gemensamma saker på jobbet är det ett dåligt tecken. Håll koll och var uppdaterad kring olika händelser. Känner du dig utanför – säg det så att du får reda på orsaken bakom.


Folk ogillar dig. Är du ofta ensam på jobbet när andra umgås? Känner chefen att du inte samverkar med de andra kan det leda till att du inte får vara kvar – oavsett hur bra du gör ditt jobb. Vårda din relation med dina kollegor.
 

Omöjliga uppgifter. Tuffa arbetsuppgifter som i störst mån tillägnas dig är ett sätt för din chef att understryka att du sköter ditt jobb ”dåligt”. Fråga dig själv om din chef gör detta medvetet och vill använda det som ursäkt för att du inte ska jobba kvar.
 

Du har gjort bort dig. Du kanske kommit för sent för många gånger och inte tagit igen, varit lat på jobbet eller blivit för berusad på firmafesterna. Se alltid till att problemet inte främst ligger hos dig själv och något du gjort. Ingen är perfekt och alla gör bort sig någon gång men se då alltid till att vara ångerfull och mån om personlig förbättring.