Blogg > Allmänt

Fredrikstad

Fredrikstad


Fredrikstad är en stad i Østfold län, Norge ingående i tätorten Fredrikstad/Sarpsborg. Staden grundades 1567 av kung Fredrik II och etablerades som kommun den 1 januari 1838. Fredrikstad gränsar floden Glomma där den möter Skagerrak och är den femte största staden i Norge med en befolkning på strax över 100 000. 

 

Fredrikstad är en industristad och har genom åren varit en viktig hamn för timmer. Staden fick sitt namn efter dess grundare 1569 och grundades i samband med att den dåvarande staden Sarpsborg brändes till marken i samband med det nordliga sjuårskriget. Den nya staden byggdes närmare havet och de öppna landskapen runt omkring. Flera stora fästningar uppfördes och staden blev centrum för timmerexport in på 1800-talet. Snart byggdes järnvägar vilket ledde till ytterligare tillväxt. I samband med moderniseringen av träindustrierna i början av 1900-talet blev Fredrikstad en av Norges viktigaste industrikällor. Numera präglas näringslivet av kemiska fabriker och lättare industri.

 

Fredrikstad ligger nio mil från Oslo och går hur bra som helst att nå via både bil, tåg och buss. Om man flyger ligger Oslos flygplats Gardemoen 13 mil norr om Fredrikstad. Fästningsstaden i Fredriksstad är den bäst bevarade i Skandinavien och är byggd enligt holländskt mönster. Gamla stan i Fredriksstad är fortfarande en levande stadsdel där de bor 350 invånare. Bland övriga sevärdheter kan man hitta Fredriksstads museum, Valfångsmuseet och polarforskaren Roald Amundsens födelseplats. Här finns också en hel del historiska fynd som hällristningar, gravhögar och stensättningar från bronsåldern.

 

I Fredriksstad är det väldigt populärt med vattenaktiviteter som fiske och dykning. Här ägnar sig invånarna även åt golf, hästridning och under sommaren mycket åt sol och bad vid alla de vackra stränderna. För den som vill jobba i Fredrikstad finns här ett stor utbud av restauranger och även bemanningsföretag som brukar dra folk. Då staden ligger vid vattnet är det även vanligt att rensa fisk och utöver det jobba inom industri då Fredrikstad som ovan nämnt är en välkänd industristad.