Blogg > Allmänt

"Jag blev förälskad i Oslo nästan direkt"

"Jag blev förälskad i Oslo nästan direkt"

Isabella Fager (vänster) är en livsglad 21-åring från Svenljunga som numera bor i Oslo sedan 1.5 år tillbaka. Hon känner till staden väl då Isabella är en tjej som gillar liv och rörelse och har flyttat runt en del. Hon älskar att resa och fastställer att hon sedan flytten till grannlandet som tidigare blyg tjej vågat mer och blivit mer självständigt utåtriktad.

 

Vad var det som fick dig att vilja flytta från början och sedan verkligen ta steget?
- När jag bodde hemma i Sverige hade jag de sista åren innan jag flyttade känt att jag ville ut och resa. Jag hade ett deltidsjobb, men kände att pengarna jag tjänade i Sverige inte tog mig särskilt långt. Jag hade flera gånger tidigare sagt att jag ville flytta till Oslo, och slog slag i saken när min dåvarande pojkvän också ville till Norge. I början minns jag att det var svårt att lämna alla vänner och min mamma som jag står väldigt nära.

 

Vad fick dig att stanna och inte åka tillbaka trots att det var jobbigt i början?
- Jag blev förälskad i Norge och Oslo nästan direkt, så jag visste att det bara var en tidsfråga innan jag skulle känna att jag ville stanna på heltid. Jag pushade mig själv att tänka positivt och det var som sagt lite av en utmaning i början men jag fokuserade mycket på det faktum att jag hade ett bra heltidsjobb här det hade varit jättesvårt att få i Sverige. Anledningen till att jag flyttade var för att testa på att bo i en främmande storstad och tjäna så mycket pengar som det gick. Min stora dröm är att resa runt i Asien och pengarna jag tjänar här kan hjälpa mig med det.

 

Var det som du hade trott med mycket pengar, lätt att få jobb osv?
- Absolut. I Norge tjänar man bra och kan även jobba upp sig inom de flesta yrken och tjäna ännu mer. Jag bor tillsammans med några vänner för att ekonomiskt vinna på att dela på hyran. Just nu jobbar jag i en matbutik och det här heltidsjobbet tog mig ungefär en månad att få då jag i början sökte många jobb jag inte alls hade erfarenhet av. Det är mycket lättare att hitta jobb i Norge och jag tror att om man dessutom är kvalificerad kan man enkelt få anställning på bara ett par veckor.

 

Berätta lite mer om ditt jobb och vad du har gjort under tiden du bott i Oslo.
- Jag jobbar som sagt i en matbutik som heter Kiwi där jag efter tre månader blev låsansvarig med större ansvar och fick börja jobba stängningstider. Det är så bra att man kan höja sig inom det här jobbet och jag har heller aldrig velat byta för att jag jobbar med så fantastiska människor och jätteprofessionella chefer som ställt upp och trott på mig i alla lägen. Mitt nuvarande jobb har verkligen fått mig att känna att jag kan utvecklas och växa ännu mer i yrket och just nu är jag supernöjd med min arbetssituation.

 

Tycker du att Norge som land är bättre än Sverige?
- Jag tycker att norrmän i regel är vänligare och mer tillmötesgående än svenskar. Även servicen här måste jag ge ett stort plus. Sedan är det så himla bra att man under julen bara betalar hälften i skatt så man har råd att köpa julklappar.

 

Vad skulle du säga till dem som vill åka men fortfarande är osäkra?
- Åk! Ni kommer inte att ångra er. Ni växer i er själva och lär bli mer självständiga samtidigt som ni åker till ett underbart land. Det är klart att det kan vara lite jobbigt att flytta i början men det bli verkligen värt det med tiden.