Blogg > Allmänt

Jo Nesbø

Jo Nesbø

Jo Nesbø är Norges kanske mest kända nutida författare internationellt och hans deckare har bara i Norge sålt i över en och en halv miljon exemplar. Böckerna är kritikerrosade och prisade för sina djupgående kunskaper och psykologiska insikter och har uppnått sådan popularitet att Nesbø anses vara en av de ledande brott- och thrillerförfattarna i Europa. Hans böcker har översatts till mer än 40 språk med en enorm läsarkrets som blivit helt fast vid detektiven Harry Holes jobb på sin väg att lösa de värsta brotten. Nesbø är även sångare och låtskrivare i det norska rockbandet Di Derre.

 

Jo Nesbø föddes i Olso den 26 mars 1960 och tillbringade sina unga år i staden Molde. Jo var duktig i skolan och kom in på Norges handelshögskola där han tog examen i företagsekonomi och nationalekonomi. Innan sin författarkarriär arbetade Nesbø som frilansjournalist och börsmäklare. Den första boken Fladdermusmannen i Harry Hole-serien publicerades i Norge 1997 och väckte enorm succé och omedelbar berömmelse. Romanen vann även det prestigefyllda priset Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Efter framgångarna fortsatte Nesbø att flitigt skriva vidare och idag finns nio kriminalromaner om Harry Hole att köpa i butik. Böckerna kretsar kring våldsamma brott där läsarna med spänning följer Holes mål mot rättvisan. De senaste böckerna har toppat The Sunday Times bästsäljarlistor över skönlitteratur flera gånger.

 

 

Nesbøs spännande Harry Hole-serie finns att köpa i närmaste bokhandel eller att låna på biblioteket. Här kommer en lista på kriminalromanerna  översatta till svenska i ordning:

 

§  Fladdermusmannen (2000)

§  Kackerlackorna (2007)

§  Rödhake (2002)

§  Smärtans hus (2004)

§  Djävulsstjärnan (2004)

§  Frälsaren (2006)

§  Snömannen (2008)

§  Pansarhjärta (2010)

§  Gengångare (2012)