Blogg > jobb

Jobba som kock i Norge

Jobba som kock i Norge

Svenskar i restaurangbranschen fortsätter att vara eftertraktade i Norge och kockyrket är hetare än någonsin. Har du arbetslivserfarenhet och kockutbildning från Sverige är det oftast inga problem att hitta ett restaurangjobb i Norge.

Det norska köket påminner i det stora hela om det svenska. Många kockar jobbar på stora norska kryssningsfartyg eller på restauranger belägna på turistorter. Ungefär hälften av alla arbetsgivare som söker letar efter fast personal. Västkusten är extra populärt och en stor chans till att få ett jobberbjudande. Som kock ska du ha hög arbetsmoral och trivas med ett lagarbete i hektiskt miljö. Det är viktigt att sätta gästen i fokus och ha en känsla för service och bemötande.

Att jobba som kock är mer än att bara laga mat och arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats. Du behöver som kock inte enbart jobba på en vanlig restaurang utan kan även söka arbete på exempelvis stora företag eller ett hotell. Som kock är det väldigt viktigt med hygien för att upprätthålla en bra arbetsmoral. Det ska vara kliniskt rent och snyggt med livsmedel som sköts på ett korrekt sätt. Oregelbundna tider och fysisk trötthet kan förekomma, men förutom det är kockyrket ett eftersträvansvärt jobb för den som älskar att laga mat och jobba i en trevlig miljö med andra serviceinriktade människor.

Grundutbildning till kockar finns inom gymnasieskolan på hotell- och restaurangprogrammet men man kan också gå speciella yrkesutbildningar. Efterfrågan på kockar har i Norge ökat kraftigt de senaste åren och förväntas kvarstå på en fortsatt hög nivå. Det är även positivt att som kock ha kompetens inom internationella kök vilket ökar valet av restauranger du kan jobba på samt meriterar din kompetens.