Blogg > jobb

Jobba som målare i Norge

Jobba som målare i Norge

Att vilja jobba som målare i Norge är vanligt för många svenskar, inte bara för att uppleva ett nytt land utan för att de flesta målare tjänar betydligt bättre än i Sverige. På WorkNorway hittar du en rad norska arbetsgivare som söker efter duktiga målare.

 

Målarfirmor kan ibland ta in lärlingar med lärlingslön men vill oftast redan ha utbildade målare. Om man har erfarenhet och utbildning ska det inte vara några som helst problem att få arbete. Målare i Norge har samma arbetsuppgifter som i Sverige vilka innefattar allt från målning och lackering till att spackla och underhålla ytor på fastigheter. De olika materialen kan vara trä, metall och betong. Det kan också ingå arbetsuppgifter som tapetsering eller golvläggning i samband med fasadrenovering.

 

Det vanligaste sättet att bli målare på är att gå en treårig gymnasieutbildning inom bygg där det tredje året fokuseras på måleriutbildningen. När studenten tagits avverkar man en två-årig betald lärlingsperiod på ett företag. Efter det genomgås ett gesällprov som ett bevis på att kraven på yrkeskunnande inom branschen uppfylls. Som utbildad målare finns det även möjlighet att specialisera sig inom exempelvis inredning eller försäljning. Om du inte gått byggprogrammet med inriktning måleri har du möjlighet till utbildning i ett måleriföretag som lärling.