Blogg > jobb

Jobba som servitör/servitris i Norge

Jobba som servitör/servitris i Norge

Restaurangbranschen i Norge fortsätter att blomstra i samband med högkonjunkturen vilket gör att det inte enbart är turister som ofta är ute och äter utan även norrmännen själva. För servitörer och servitriser är det alltså en perfekt timing att  börja jobba i grannlandet.
 

Det är bra om du gått hotell-och restaurangprogrammet för att ha mer erfarenhet inom service-branschen, men detta är inget måste. Många restauranger anställer hellre mer oerfarna personer så länge man har en positiv personlighet, är snabblärd och jobbar på bra än någon som kanske har mer erfarenhet men fel attityd. Det är också en idé att vid lite erfarenhet jobba en tid i Sverige innan och snappa upp grunderna, samt även se om man trivs med just den typen av jobb. Det kan av många nämligen uppfattas som ganska stressigt och stökigt att arbeta i krogmiljö. Emellertid är norrmännen kända för att vara trevliga och lätta att ha att göra med. Krog-branschen är till för dig som är stresstålig och inte har något emot att ibland jobba oregelbundna tider och långa pass. 

 

Tänk på att de flesta i restaurang-branschen förutom lönen mest jobbar för dricksen då den ofta ligger högre än själva grundlönen (vilken förhållandevis också är högre i Norge) om man jobbar på ett bra ställe. En annan positiv aspekt är att svenska servitörer och servitriser nyligen var den största gruppen arbetskraft från utlandet i Norge. Sommaren är högsäsong för serveringspersonal i Norge så ett bra tips är att börja jobba under det halvåret för att sedan fortsätta. Oslo, Trondheim, Stavanger och Bergen är några av de orter där det brukar vara enkelt att hitta jobb som serveringspersonal. Det bästa sättet att hitta lediga jobb är att skicka in spontanansökningar till olika norska restauranger och kaféer. På WorkNorway hittar du en rad norska restauranger som är i behov av ny arbetskraft.