Blogg > Allmänt

Karl Johans Gate

Karl Johans Gate

Karl Johans Gate är den stora paradgatan i Oslo som sträcker sig mellan centralstationen i sydöst och det kungliga slottet i nordväst. För den som besöker staden första gången är Karl Johans Gate en perfekt plats att utgå ifrån.


Gatan fick sitt namn för att hedra kung Karl III Johan som också var kung av Sverige som Karl XIV Johan. Hans ryttarstaty uppfördes 1875 och står framför det kungliga palatset. Karl Johans Gate är en sammansättning av flera äldre gator som tidigare varit separata genomfartsleder. I samband med anläggandet av Stortinget knöts två gator samman till Karl Johans Gate 1860. Gatan är 1020 meter lång och har 300 meter direkta förlängningar nära slottet. Här finns många av Oslos turistattraktioner belägna. Förutom slottet och centralstationen ligger här även Stortinget och Nationalteatern.

 

Här finns mängder av olika kaféer och nattklubbar. För den som älskar shopping finns här butiker i alla prisklasser och även ett rikt utbud av restauranger. Självklart finns det även flera hotell på gatan för den som för stunden vill bo på en av stadens mest centrala punkter. Här ligger även Oslos domkyrka och de gamla universitetsbyggnaderna med ursprungliga tavlor av Edvard Munch. Genom trafikomläggning har biltrafiken letts bort från paradgatan som nu endast är till för promenader. Under 2005 i samband med firandet av hundraårsminnet av Norges självständighet togs asfalten upp och ersattes med gatsten. Idag är Karl Johans Gate en livlig gata prydd med en mängd fontäner och rekreationsytor som omges av vacker natur och välskötta parker.