Blogg > Allmänt

Lite mer om Oslo

Lite mer om Oslo

I Oslo bor cirka 860 000 invånare och som stad har Oslo funnits i lite mer än 1000 år vilket gör Norges pärla till Skandinaviens äldsta huvudstad. Norges starka ekonomiska ställning som världens tredje största oljeexportör ligger i grund för att det byggs en hel del i Oslo. Det är mycket låg arbetslöshet i staden och Oslo är en väldigt fin plats kring Oslofjorden full av gallerior, museer, butiker, restauranger och klubbar med enbart en halvtimmes körning till vidsträckta skogar och fjällområden. De vackra omgivningarna med historiska monument, skidbackar och naturlandskap gör den norska huvudstaden till ett populärt resmål för många människor runt om i världen.

 

Då det bor ganska lite folk i Oslo i förhållande till många andra europeiska huvudstäder finns inte bara storstadskänslan att uppleva utan även en lite mer lugn idyll om du beger dig till rätt ställe med bostadshus och stora trädgårdar. Oslo är en skön blandning av en modern storstad och vackra naturområden. För det mesta är det inga problem med att ta sig fram till fots. För den som bor i Sverige kommer vädret i Oslo inte som en överraskning då det är ganska likt med relativt varma somrar, några regnskurar och snö på vintern.

 

Oslos skyddshelgon är St:Hallvard som på 1100-talet offrade sitt liv när han hjälpte en kvinna att fly från sina våldsmän. Han rodde ut med henne till fjorden, men flykten slutade i tragedi och båda blev ikapphunna och dräpta. Huvudet sänktes ner i fjorden med en kvarnsten hängade runt halsen men flöt trots det upp och St:Hallvard blev helgonförklarad och pryder Oslos statsvapen än idag.