Blogg > Allmänt

"Mycket ska krävas för att gå utan jobb i Norge"

"Mycket ska krävas för att gå utan jobb i Norge"

Francisco Vergara (andra från höger) är en ödmjuk kille med båda fötterna på jorden. När jobbansökningen för arbete i Afghanistan inte blev av bestämde han sig för att packa väskorna och flytta en bit närmare till grannlandet. Som en produktiv entreprenör med två företag och en heltidsanställning inom IT har Francisco mycket att göra, men det är det enligt honom värt med Norges höga löner och trevliga arbetsförhållanden.

 

Hur bestämde du dig för att flytta till Norge?
- Jag hade ansökt till Afghanistan som hundförare men fick veta att ansökan samma år eventuellt skulle skjutas upp för den typen av tjänst och att jag skulle söka nästa period. Jag valde då att istället rikta blicken mot grannlandet. I Sverige drev jag eget företag så jag bestämde mig för att göra samma sak men i Norge. 


Berätta om den första tiden.
- Rätt lugn måste jag säga. Flyttade in hos min bror och började söka jobb. Dagarna bestod av att lära sig den norska kulturen, ordna med personnummer, bankkonto, lära mig norsk matkultur och så vidare. Fick sedan jobb och skaffade mig egen bostad där jag fortfarande bor.

 

 Vad är det bästa med att ha flyttat hit?
- Lönen och yrkeskompetenshöjningen. Jag har kunnat certifiera mig och lärt många nya saker som man gör på en ny arbetsplats. Det breda kunskapsmässiga får man stor nytta av på jobbet sen, inte minst inom mitt yrke.

 

Berätta lite om vad du jobbar med.
- Jag jobbar som konsult inom IT-projekt åt företag. Detta har jag som en vanlig anställning. Samtidigt är jag även entreprenör och driver två egna företag varav ett inom IT-koncept och sedan ett hemligt projekt som jag arbetat hårt med i ett år där jag även precis skaffat mig en norsk partner och delägare i företaget. Projektet ska officiellt lanseras om två månader här i Norge.

 

På vilket sätt tycker du att Norge är bättre än Sverige arbetsmässigt?
- Det finns mera jobb här helt enkelt och det ska mycket till för att man ska gå arbetslös. Kortare arbetsdagar och avslappnad stämning på arbetsplatserna är också ett stort plus.

 

Vad skulle du säga till dem som vill flytta men inte vågat ta steget?
- GÖR DET, FLYTTA! Du har inget att förlora, utan kommer istället troligtvis hamna bland sköna människor runt omkring dig, ha en bra lön samt få en ny upplevelse i livet!

 

Har du något mer du vill tillägga?
- Ett tips jag har är att många som hyr ut lägenheter kräver deposition ett par månader i förväg så se till att spara lite pengar så att du är förberedd.