Blogg > Allmänt

Myten kring skattefria månader

Myten kring skattefria månader

 

Vi på WorkNorway har de senaste veckorna fått in en hel del mail beträffande frågan om så kallade skattefria månader i Norge det tydligen pratas mycket om. Något sådant finns inte och vi tänkte ge en förklaring till varför många fått för sig det.

 

När du varit på det norska Skatteverket Skatteetaten och fått ut ditt skattekort får du även en skattetabell där det står hur mycket du ska betala i skatt månadsvis som baseras på din uppskattade årsinkomst. I Norge finns olika skattekort där skatten fördelas olika. Du kan betala skatt i 10.5 månader eller i 12 månader. Det är här många misstolkar systemet. Det är viktigt att tänka på att även om du betalar skatt i 10.5 månader betalar du lika mycketsom du hade gjort under 12 månader. Du betalar alltså bara mer i månaden om din skatt fördelas på 10.5 månader.

 

Det positiva med att emellertid ha en fördelad skatt på 10.5 månader är att du antingen under november eller december månad har halvskatt. Vilken månad beror på var du jobbar någonstans. Under juni månad betalar du också halvskatt. Detta kan av vissa tolkas som skattefria månader men kom ihåg att du alltid har en viss summa att betala i skatt varje år. Betalar du mindre en månad blir det alltså mer nästa.