Blogg > Allmänt

När och hur du diskuterar löneanspråk

När och hur du diskuterar löneanspråk

Det händer under nästan varje anställningsintervju. Din potentiella arbetsgivare ser dig rakt i ögonen och ställer frågan som får dig att skruva dig i stolen: ”Så vad har du för löneanspråk?”. Det krävs finess att förhandla bästa möjliga lön och förmåner. WorkNorway ger dig de bästa tipsen för hur du lär dig att tala om lön på bästa sätt under en intervju.

 

Prata inte om lönen för fort.

Löneförhandlingar handlar om timing. Minuten du ska börja prata om lön är när de säger att de vill ha dig för jobbet. Du har ingenting att egentligen säga till om så länge arbetsgivaren inte själv frågar och du dessutom inte blivit erbjuden tjänsten. Det kan även skada dina chanser att få anställning om du börjar prata om lön för tidigt. Den största blundern som arbetssökande gör är tendensen att hoppa till frågan om ersättning för fort. Det gör så att det ser ut som att du enbart söker jobbet på grund av pengarna. Du vill visa att du är där för att först och främst erbjuda verksamheten just dina färdigheter och egenskaper.

 

Om du blir tillfrågad om lön direkt – försök att byta ämne.

Om du inte vill svara på lönefrågan direkt, se till att artigt byta ämne. Använd uttalanden som: ”Jag vill helst inte gräva ner mig in lönefrågan just nu. Om du inte misstycker skulle jag först vilja fokusera på det värde som jag kan vara av för just din verksamhet” eller ”Jag är säker på att vi kan komma fram till ett löneavtal om jag är rätt person för jobbet vilket jag skulle vilja se om vi är överens över att jag är". Att vänta till den andra vill anställa dig är som sagt smart och strategiskt. När arbetsgivaren känner att du är rätt person kommer hon eller han att göra det som krävs för att du ska få jobbet.

 

Gör research och förbered dig på att förhandla

Innan du genomför intervjun, håll koll på vad du har för kvalifikationer och hur lönerna inom just din yrkesgrupp ser ut. När du har ett erbjudande, inled med ett ”hmm” och försök att tänka på saken i ungefär 20 sekunder. När du är klar kommer intervjuaren på grund av din ignorans att vara den som själv skruvar sig i stolen då du redan i princip valts ut för jobbet när frågan kommer upp. Detta kommer att vara till din fördel om du inte riktigt är nöjd. Härifrån kan du försiktigt börja förhandla dig uppåt, men kom ihåg – bli aldrig för girig. Håll alltid koll på var du ligger lönemässigt på arbetsmarknaden.