Blogg > Allmänt

Nio av tio ungdomar har jobb i Norge

Nio av tio ungdomar har jobb i Norge

Norge rankas inte alltför sällan som världens bästa land att leva i med en arbetslöshet på endast tre procent. Detta gör Norge till det land i Europa med lägst arbetslöshet. Medan nästan var fjärde svensk ungdom går utan jobb och vill arbeta är siffran i Norge knappt en av nio.

 

Egentligen skulle knappt några unga norrmän behöva vara utan jobb men många norska ungdomar väljer bort dem som är enkla och lågbetalda. För andra har det istället blivit ett alternativ att leva på bidrag. Det är DN som skriver om arbetssituationen och har även intervjuat flera stycken personer som pratar om ”Navare” – norska ungdomar som lever på bidrag. 

 

I artikeln intervjuas även en ung man som öppet går ut med att han lever på bidrag trots att han inte har någon diagnos. Hans yttrande har väckt enorm kritik men många ungdomar i Norge anser att de alltså har rätt att få bidrag trots att de är friska. Den låga arbetsbristen för norska ungdomar kan locka svenskar som många norrmän ofta ser som betydligt mer arbetsvilliga.

 

Källa: http://www.dn.se/ekonomi/betald-ledighet-lockar-unga-i-norge/