Blogg > Allmänt

Norge-bråk efter Aftonbladet-kolumn

Norge-bråk efter Aftonbladet-kolumn

Aftonbladet belyser storbråket som urartade efter en kolumn av kolumnisten Ehsan Fadakar (på bilden). Hundratals personer har skrivit arga mail om kolumnen som pekar ut Norge som ett främlingsfientligt och själviskt land. Författaren Åsne Seierstad frågar sig om Fadakar ens varit i Norge för att kunna uttala sig på sättet han gör.


Kolumnen publicerades i onsdags och har väckt ramaskri. Både norrmän och svenskar har hört av sig till Aftonbladet efter publiceringen. En av dem är den norskfödde, moderate kommunpolitikern Ole-Jörgen Persson som till och med skrev ett svar till Ehsan Fadakar via ett blogginlägg. Där beskriver han Fadakars text som djupt kränkande och efterfrågar en ny kolumn som inte dumförklarar Norges väljare som röstat fram en borgerlig regering.


Åsne Seierstad uttrycker sig också negativt om kolumnen hon kallar för en generalisering och ifrågasätter om det inte är samma tankesätt som leder fram till främlingsfientlighet. Ehsan själv tar kritikstormen med ro även om han kan förstå upprördheten. Han anser att vardagsrasismen är mer utbredd i grannlandet och avslutar med att säga att han tycker det är oviktigt för honom själv hur norrmännen ser på honom efter kolumnen utan tycker istället det är prioriterbart att istället ställa frågan om hur norrmännen ser på sig själva. Den uppmärksammade kolumnen hittar ni här.Foto: Emanuel Videla