Blogg > Allmänt

Norge satsar mer på EU-frågor

Norge satsar mer på EU-frågor

Sveriges Radio skrev i dagarna om Norge som fått sin första Europaminister. Detta är första gången den norska regeringen satsar på det för att stärka arbetet i EU-frågor även om de själva står utanför EU.


I veckan ska den nya Europaministern möta Sveriges utrikesminister under Nordiska rådets möte. Vidar Helgesen, som han heter säger att Norges EU-insatser måste stärkas för att Norge bättre måste främja sina intressen. Norge påverkas nästan lika mycket som Sverige genom så kallade EU-regler och det är för hela Norge viktigt att vara ett lag som arbetar för norska intressen, säger han.


I Norge har detta väckt blandade reaktioner då norrmännen sagt nej till EU-medlemskap i två folkomröstningar. Den nya Europaministern är för ett norskt EU-medlemskap även om en ny folkomröstning i landet inte är aktuell. Helgesen kommer att bli stabchef vid Statsministerns kontor och samordna frågor över alla departement. Han har tidigare varit diplomat och chef för internationella organisationen IDEA i Stockholm som hjälper till i demokratiprocesser i bland annat Etiopien och Egypten.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5686376
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix