Blogg > Allmänt

Norges bästa skidorter

Norges bästa skidorter

Nu är det hög tid att börja planera skidsemestern! Här är en guide till de bästa skidorterna i Norge för dem som redan bor här eller ska/funderar på att flytta eller besöka grannlandet i väst.

 

Hemsedal. Hemsedal är ett populärt resmål bland norrmännen och har 24 liftar och 52 pister anpassade för hela familjen. Allt från stora stugor till hotell finns runt om Hemsedal som sätter hög standard på övernattning och påminner om skidorter i södra Europa. Det är en modern skidort med snabba stolliftar, funparks, långa skidspår och egna nybörjarområden. Dem som vill prova på något annat än skidor kan också åka häst och släde, hundspann och skoterturer.

 

Trysil.Trysil är Norges största skidort med hela 32 liftar och 71 kilometer skidbackar. Trysil ligger 2.5 timmar från Oslo med nedfarter och aktiviteter för alla. Här finns en skidskola och tre olika barnområden med liftar, pister och olika aktiviteter. Säsongen startar tidigt och varar fram till maj. 

 

Hafjell. I Hafjell som ligger 15 kilometer från Lillehammer finns 40 kilometer skidbackar fördelade på över 30 pister. Ta gondolbanan upp till toppen och välj mellan flera längre nedfarter. Hafjell har varit värd för OS och här finns en rad olika aktiviteter. Hafjellsparken erbjuder utmaningar för alla som älskar snowboard-åkning och twintip-skidor. Snökanonerna säkrar skidflöde hela vintern med ständig sol och lite vind då skidorten ligger i läsida.

 


Geilo. Skidorten Geilo är en av Norges äldsta med 40 pister och fyra terrängparker. Samtidigt är det en familjevänlig ort med särskilda aktiviteter och backar för barn. De 39 nedfarterna finns i alla svårighetsgrader och här finns ett 220 km långt längdskidspår. Här finns också tre stycken funparks.
 

Tryvann – Oslos vinterpark. Tryvann med sina 18 backar och sju liftar är mindre än andra norska skidorter men håller god standar och ligger endast 20 minuter från centrala Oslo. Tryvann Winter park har en stor snöpark, avancerade snökanoner och en boardercrossbana och pister för att åka runt. Alla åk är upplysta för kvällsåkning.

 

Oppdal. Oppdal är fördelat på fyra toppar med 39 pister och 18 liftar med en utmärkt blandning av branta backar för avancerade skidåkare och lättare nedfarter för nybörjare. Skidorten är belägen 13 mil söder om Trondheim. Majoriteten av pisterna är soliga och ligger ovanför trädgränsen. Här finns två snöparker och 100 km längdskidspår. Här kan man också ägna sig åt aktiviteter som curling, isklättring och slädåkning. Boende finns i alla prisklasser och i en liten by belägen endast fem minuter från pisterna finns mysiga restauranger, ett stort antal affärer och uteställen för after ski.
 

Kvitfjell. Kvitfjell ligger norr om Lillehammer och är bland de första skidorterna att öppna i Norge på grund av de effektiva snökanonerna som täcker 85% av pisterna. Kvitfjell är också det skidområde med flest skiddagar varje säsong. Det är en modern skidort med hög kvalitet och en liftkapacitet på 11300 människor varje timme.