Blogg > Allmänt

Norges kung

Norges kung

Harald V som är född den 21 februari 1937 är Norges kung. Han är son till dåvarande kronprins Olav och prinsessan Märtha av Sverige och är kung av Norge sedan den 17 januari 1991. Harald är den förste prinsen att födas i Norge sedan Olav IV som föddes 1370. Harald V är formellt överhuvud över det norska försvaret och den norska kyrkan. Hans två barn är kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise som är arvingar till den norska tronen.

 

Kronprins Harald deltog statsrådet för första gången den 27 september 1957 och avlade eden till konstitutionen i Norge den 21 februari 1958. Under samma år var han också regent i kungens frånvaro för första gången. Harald gifte sig med en ofrälse, Sonja Haraldsen i Oslo Domkirke den 29 augusti 1968, ett äktenskap som utlöste en del offentliga tvister. Kungen leder statsrådet på Oslo Palace varje fredag och har också regelbundna veckomöten med statsministern och utrikesministern. Enligt den norska grundlagen utser kungen en regering men måste sedan 1884s start på parlamentarismen även ha parlamentets stöd.

 

Kungen gör även mycket statsbesök i andra länder och deltar vid olika typer av invigningar. Kung Harald V är hedersdoktor i juridik vid University of Strathclyde i Skottland och Wasedauniversitetet i Japan och är också den norska statsstyrkans främsta företrädare. Han är även general i den norska armén och flygvapnet samt amiral i den norska marinen. På sin fritid tycker Kung Harald om att segla och har flera gånger vunnit åtråvärda priser i VM med sitt lag.