Blogg > Allmänt

Norges nationaldag

Norges nationaldag

Norges nationaldag firas den 17 maj varje år. Det är en helgdag och en flaggdag i Norge. Dagen firas eftersom kung Christian Frederik skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814. Norge blev i och med det en självständig stat fram till konventionen i Moss samma år då landet tvingades gå in i en personalunion med Sverige som bestod fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde inre självstyre för Norge under perioden.

 

Norges nationaldrag präglar norrmännens glädje över sin självständighet och firas traditionsenligt och i stor omfattning. En tradition som funnits med sedan 1800-talet är barntågen som består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det tusentals barntåg genom olika delar av Norge i olika storlekar. Tiotusentals personer brukar delta i det stora tåget som går genom Oslo. Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där den norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Firandet i Norge är på så sätt speciellt då norrmännen inte har militära parader under nationaldagen som många andra länder utan stället färggranna tåg med barn som går med flaggor och banderoller.

 

 Flera traditionella sånger sjungs under nationaldagen, bland annat den norska nationalsången och den populära Vi elsker dette landet som av många norrmän ses som en andra nationalsång. Många har denna dag på sig norska folkdräkter kallade bunader som blivit ett allt vanligare inslag i firandet. I synnerhet för besökare från utlandet är Norges nationaldag en fantastisk upplevelse av glädje och festligheter.