Blogg > Allmänt

"Norrmän värdesätter verkligen svenskar!"

"Norrmän värdesätter verkligen svenskar!"

Livsglada Lotta bodde i Norge i ett år och trivdes som fisken i vattnet. Under sin tid över gränsen provade hon på en rad spännande olika jobb inom både marknadsföring och restaurang. Hon är jättenöjd med sitt år utomlands och fastställer att det är precis så som många säger att norrmän är hur trevliga som helst mot svenskar och att det bara är att packa väskorna om man vill skaffa sig mer livserfarenhet och träffa världens trevligaste människor.

 

Vad är enligt dig det bästa med Norge?
- Norge har inte mer än fyra miljoner invånare och erbjuder en fantastisk natur. Jobbmässigt finns många utvecklingsmöjligheter, särskilt för svenska ingenjörer tack vare oljeindustrin men även många sommarjobb inom servicebranschen för unga. Det bästa är emellertid naturligtvis att de värdesätter oss svenskar som både lojala och duktiga medarbetare.

 

Vad är orsaken till att du flyttade till Norge?
- Jag flyttade dit vid förra finanskrisen där jag blev erbjuden jobb i väntan på en annan tjänst i Sverige.

 

Hur länge bodde du där och vad jobbade du med?
- Jag bodde där under ett år. jag är marknadsförare och arbetade som säljare mot svenska marknaden från ett kontor i Oslo, förutom under sommaren när vi hade stängt och jag fick chansen att arbeta som ledare och restaurangchef i Telemark. Jag hade restaurangerfarenhet sedan tidigare med personalansvar från Sverige så det var riktigt roligt. 

 

Hur gjorde du med boende?
- Jag sökte inget permanent eftersom jag var beredd på att flytta tillbaka till Sverige i väntan på att få tjänsten som marknads- och utvecklingsansvarig, så jag bodde runt i kortare perioder bland bekanta. Delade sedan en lägenhet i Oslo med några andra svenskar och i slutet av året bodde jag med en kompis kompis som öppnade sitt lilla hem för mig. Boende går alltid att lösa bara man är beredd att betala eller dela. Det viktigaste är att man är beredd på att vara flexibel, särskilt i början. 

 

Vad tycker du i regel om serviceskillnader?
- Antar att du menar inom serviceyrken så som inom restaurang där vi svenskar har ett väldigt bra rykte i Norge? I Sverige har vi länge haft en inarbetad restaurangkultur vilket gjort att svenskar har högre krav på service och därmed levererar högre service när vi arbetar. Eftersom Norge är ett relativt nyrikt land har de bara under de senaste tio till fem åren fått ett restaurangutbud som motsvarar det som vi är vana vid i Sverige. De börjar emellertid komma ikapp oss. Nu hårdnar konkurrensen och det krävs att du är duktig som servitör för att de ska bli nöjda. Vad jag vill säga är att norrmän blivit allt mer servicemedvetna men att Sverige än så länge legat i framkant inom branschen där vi ses som bra medarbetare. Dessutom ska det tilläggas att svenskar är extremt arbetsvilliga så länge vi får betalt vilket norrmän vet om, så vi upplevs som väldigt lojala och pålitliga. När jag arbetade i Norge pratades det om oss svenskar som att vi var norrmännens polacker, vilket händelsevis trots ironin är en bra jämförelse. Vi jobbar hårt, gärna så många timmar som möjligt, är lika arbetslojala och bor tillsammans så billigt som möjligt för att ta med oss så mycket pengar hem som vi kan. Precis så som många gästarbetare gör. 

 

Vad skulle du säga till dem som vill flytta men inte gjort det än?
-I Oslo finns det lika många svenskar (om inte fler) som norrmän. I varje fall känns det som det när man ser sig omkring i serviceyrken så som restauranger och butiker. Ensam behöver man alltså aldrig känna sig vilket också gör att alla är eller har varit i samma situation, så gemenskapen bland svenskar blir naturlig. Jag har provat på en hel del olika yrken och arbetsmiljöer när jag sommarjobbat och de som jag provat utanför min hemort har varit de jobb som både utvecklat mig mest och gett mig finast minnen eftersom det blir som ett litet äventyr samtidigt som man jobbar. Så vill man växa som människa och träffa trevliga människor samt få en annorlunda livserfarenhet så kan jag absolut rekommendera det. Dessutom så blir det oftast mer pengar än hemma i Sverige. 

 

Andra synpunkter?
- Jag tycker att det är roligt att arbeta med norrmän och älskar naturen! Det skulle vara oerhört kul att komma tillbaka och arbeta som affärsutvecklare för ett norskt företag eftersom jag tror att de skulle se oss både ha erfarenhet och vara en tillgång även i dessa branscher.