Blogg > Allmänt

Nu betalar Sverige ungdomar som vill till Norge

Nu betalar Sverige ungdomar som vill till Norge

Tätorten Söderhamn i Gävleborgs län (25 mil norr om Stockholm) betalar folk att söka arbete i Norge i ett försök att minska den skyhöga ungdomsarbetslösheten. Enligt ett system utvecklat av de lokala myndigheterna i Söderhamn och Sveriges nationella arbetsförmedling kan vem som helst mellan 18 och 28 frivilligt åka på en arbetsresa till Oslo i ett försök att få anställning.

 

Ungdomarna får först hjälp med en månads förberedelse med jobbsökning och kompletterande utbildning. De får sedan en betald biljett till den norska huvudstaden där logi och karriärvägledning täcks av kommunen under en månad. Lösningen togs upp efter en arbetslöshet på över 25 procent i Söderhamn. Myndigheterna ser detta som hjälp på traven för ungdomar som funderat på att åka men själva haft svårt att hitta jobb och boende och inte vågat åka för att ta risken. Detta vill Söderhamn ändra på och hittills har över 100 personer valt att prova lyckan i Oslo varav samtliga har fått jobb nästan direkt.

 

Idén ses som ett sätt för ungdomar att vidare ta steget och bli en erfarenhet rikare. Det är ingen spark utan snarare en klapp på axeln. Projektet har lett till många lyckliga svenskar som numera arbetar på heltid i Norge. Lastbilschauffören Andreas Larsson från Söderhamn (som i Sverige varit arbetslös i två år) valde att åka till Oslo och fick ett jobb på bara några få dagar. ”Jag kom hit på torsdagen och på måndag morgon hade jag ett jobb. Det gick så fort! Det kändes nästan lite overkligt, som att jag hade kommit till det förlovade landet”, berättade han för Sveriges Radio. En annan som tagit steget är Emma Karlsson som även hon har en väldigt positiv inställning om jobb i Oslo: ”Det är lättare att få jobb i Norge när man inte har någon ordentlig utbildning och jag vill prova på något nytt innan jag pluggar vidare.”