Blogg > Allmänt

Oljeplattformar i Norge

Oljeplattformar i Norge

 

Att jobba på en oljeplattform i Norge kan vara mycket lönsamt då oljeindustrin är Norges största bärande kraft och det som bidragit till landets ekonomiska försprång.

 

På oljeplattformar jobbar man oftast i skift veckovis vilket innebär en hel del ledighet. Var emellertid beredd på att du kan vara borta flera veckor i sträck och därefter vara ledig flera veckor vilket kan bli påfrestande för den med familj. Detta är dock inget unikt i Norge utan en standard på oljeplattformar över hela världen. Det vanligaste är att jobba två veckor och vara hemma fyra, men det varierar beroende på yrke. Det finns fler arbetskategorier på en oljeplattform än man kan tänkas tro – en av de branscher med störst variation och mångfald av yrken. Här finns jobb som elektriker, mekaniker, svetsare, ingenjör och byggarbetare. Även läkare, sjuksköterskor och kockar kan jobba på en oljerigg där lönen i de flesta fall är mycket högre än motsvarande på fastlandet.

 

För att få arbeta på en oljeplattform i Norge måste du ha genomgått en offshore-utbildning som vanligtvis kostar runt 25 000 norska kronor. Denna utbildning kan tas på flera ställen i Norge och kan tänkas vara dyr, men brukar snabbt tjänas in på den höga lönen man kan vänta sig. En teknisk utbildning är bra att ha. Ryktet om ett arbete på oljeplattformen är att det ska vara hårt och riskfyllt vilket inte riktigt stämmer. Att arbeta avskilt från omvärlden kan vara påfrestande för den som inte är van men plattformarna är samtidigt uppbyggda utifrån arbetarnas behov och utrustade med all tänkbar bekvämlighet för optimal trivsel.