Blogg > Allmänt

"Oslo är en allmänvänlig stad där alla passar in"

"Oslo är en allmänvänlig stad där alla passar in"

Benjamin Lindh Medins stora passion i livet är att dansa, så när han kom in på en dansskola i Oslo köpte han en enkelbiljett och flyttade. Benji var trött på Stockholm och såg Oslo och Norge som en nystart och chans till att lära känna ett nytt land och en annan kultur. Idag både studerar han och jobbar parallellt och trivs som fisken i vattnet med noll planer på att flytta tillbaka.

 

Hur kom det sig att du ville flytta till Norge?
- Jag flyttade till Norge efter att min pappa hade flyttat hit. Jag hade lust att flytta ut ur Stockholm då det var en bra chans att komma bort en stund.

 

Vad var det som fick dig att ta första steget?

- Jag hittade en danshögskola i Oslo som jag ansökte till. När jag kom in så bestämde jag mig för att flytta.

 

Hur kändes tiden i början?


- Det var spännande att komma in i en ny stad. Jag tänkte först på hur litet Oslo var i förhållande till Stockholm men det var kul att se att en stad så nära vara olik i kultur och stil jämfört med var jag kom ifrån.

 

Berätta lite om ditt jobb.


- Jag har mestadels studerat sedan jag flyttade hit men har också jobbat vid sidan av, som bland annat som danslärare och köksmedarbetare. Nu för tiden jobbar jag på Plantagen som trädgårdsman och butiksmedarbetare. Det är kul! Att möta människor och hjälpa andra med sina behov har alltid varit intressant för mig, så det är ett perfekt extrajobb vid sidan av skolan.

 

Hur var det att hitta boende?


- Min pappa hade hittat en lägenhet i samma byggnad av sitt jobb som jag kunde flytta in i, vilket för mig var väldigt praktiskt. Det går dock att hitta lägenhet rätt enkelt. Det finns alltid en eller annan ledig i annonser runt på nätet.

 

Vad är det bästa med att bo i Norge?


- Det bästa med Norge som land är naturen som ligger så nära. Det är väldigt bra friluftsliv överallt. I Oslo gillar jag kulturen och det folkliga som finns här. Folk gillar fest och folk gillar gemenskap. Det finns en urban värld man inte ser så ofta i andra storstäder som är väldigt allmänvänlig. Det är liksom aldrig någon som inte passar in.

 

Är det några skillnader i jämförelse till Sverige?


- Det är en skillnad mellan hur människor är, men det är väl främst att Sverige känns mer internationellt som land. Sen är det självklart att Norge är dyrare, men om man bor här så tänker man inte så mycket på det. Lönerna är ju också högre. 

 

Vad skulle du säga till den som vill åka men ännu inte riktigt vågar?


- Tänk på vad du vill med att komma hit. Bestäm en plats som verkar intressant. Det är inte läskigt. Bara gör det, så vet du aldrig vad som kan hända. Det blir ett äventyr och en bra erfarenhet.