Blogg > jobb

Rensa fisk i Norge

Rensa fisk i Norge

Att rensa fisk i Norge är ett av jobben som i många år varit populärast bland svenskar. Med högre möjligheter och betydligt mer pengar väljer allt fler svenskar att åka (om så bara för att par månader) och prova lyckan i arbete på fiskmarknaden. Fiskeindustrin är en av Norges största exportkällor.

 

När man rensar fisk tåls det att lägga på minnet att det ibland kan vara slitsamt och enformigt med udda arbetstider och långa dagar. Många tycker emellertid att det är värt de stora pengarna. Som svensk gästarbetare betalar man de första åren inte heller lika hög skatt som norrmännen. Fiskrensning är mycket populärt bland studenter då stora delar är säsongsarbete och man har chans att tjäna mycket pengar på kort tid. De flesta företag är belägna högt upp i landet långt ifrån storstäderna men det positiva kring detta är att det blir betydligt lättare att spara pengar om man håller sig ifrån det centrala kulturlivet med restauranger, affärer och nattklubbar.

 

Vill man prova på att rensa fisk i Norge är det bra att var ute i god tid under våren och söka kontakt med fiskeföretag och anmäla intresse. Genom att följa olika forum kan man se vilka företag som söker säsongsarbetare. Tänk på att företagen föredrar personer som pratar skandinaviska språk så svenskar är enormt eftertraktade. Det finns också jobb för kvalificerad arbetskraft på permanent basis som innebär arbete året runt - exempelvis i fiskfabriker spridda längs hela den norska kusten.

 

Den norska grundläggande timlönen för en anställd ligger på 140 norska kronor i timmen för outbildade arbetare. För yrkesarbetare börjar lönen vanligtvis på drygt 150 norska kronor exklusive övertid, kväll och helgarbete. Vissa arbetsgivare hyr även ut boende. Tänk på att körkort kan vara bra att ha då de flesta jobben inom fiskenäringen som sagt ligger en bit ifrån de större samhällena. Den som vill läsa vidare om fiskrensning i Norge hittar all information på NAVs hemsida.