Blogg > Allmänt

Roald Amundsen

Roald Amundsen

Roald Amundsen var en norsk upptäcktsresare i polarområdena och var den förste som lokaliserade den magnetiska nordpolen, den förste som seglade över Nordvästpassagen och den förste att nå fram till den geografiska sydpolen. Dessutom blev Amundsen den förste som nått såväl Sydpolen som Nordpolen.

 

Roald Amundsen föddes den 16 juli 1872 i Borge i Fredriksstad i en av familj av redare och kaptener. Trots familjens yrkeshistoria valde modern att hålla honom borta från sjöfartsnäringen och istället ägna sig åt läkarstudier. Detta passade inte Amundsen som vid 21 års ålder lämnade universitetet för ett liv till sjöss och upptäcktsresande. År 1897 blev han medlem av den belgiska Antarktisexpeditionen (1897-1899) som förste styrman. Målet med expeditionen var att hitta den magnetiska sydpolen. Skeppet fastnade i isen och expeditionen blev den första någonsin att övervintra på Antarktis.

 

År 1903 ledde Amundsen den första expeditionen som tog sig igenom Nordvästpassagen. Under denna tid studerade han arktiska överlevnadstekniker och klädesvanor bland urbefolkningar i området. I samma veva hade Norge precis blivit självständigt och upptäcktsresaren hyllades som en nationalhjälte. Nästa expedition skulle bli mycket farlig när Amundsen bestämde sig att bli den första att nå sydpolen. I sällskap av fyra medhjälpare påbörjade han sin vandring mot Sydpolen den 20 oktober 1911 med hjälp av hunddragna slädar. Den 14 december nådde de målet och Amundsen skrev historia.

 

År 1926 blev han även med polarfararen Oscar Wisting den förste att ha befunnit sig på båda polerna samtidigt genom att flyga över Nordpolen med ett luftskepp. Troligtvis omkom Amundsen den 18 juni 1928 (kroppen återfanns aldrig) i ett flygplanshaveri i närheten av Svalbard när han letade efter pionjären Umberto Nobiles expedition som tidigare havererat med luftskeppet Italia. I Fredrikstad finns idag ett Amundsen-museum och en minnesplats. Även en amerikansk forskningsstation på Sydpolen bär hans namn och likaså Amundsenhavet.