Blogg > Allmänt

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl är en av de mest populära och bästsäljande barnboksförfattarna och döpt efter den norske nationalhjälten Roald Amundsen. Om sina böcker för barn sa Dahl en gång: ”Jag överdriver alltid mina berättelser en smula – det är det enda sättet att nå fram till barnen.”  Hans engelskalärare som hade upptäckt skrivtalangen höll med och sa i tidigt skede: ”Jag har aldrig träffat någon som så ihärdigt skriver ord som betyder raka motsatsen till vad som är avsett.”

 

Roald Dahl föddes av norska föräldrar i Wales 1916 och familjen brukade spendera sommarsemestrarna i Norge. När Roald var fyra år gammal dog hans far och han växte upp med modern och fem andra syskon. Dahl trivdes aldrig i skolan och längtade alltid hem. Han tvingades bära hemska skoluniformer och fick ofta stryk vilket han skrivit om i sina böcker. Den engelska internatskolan Saint Peters var alltså ingen trevlig upplevelse. År 1929 bytte Dahl till Repton School i Derbyshire där skrivförmågan för första gången upptäcktes av hans engelskalärare. Under Repton-tiden skickade chokladföretaget Cadbury ofta lådor med choklad för studenterna att provsmaka innan den såldes i affärerna. Det var här Dahl fick inspiration till vad som skulle bli en av världens mest kända böcker ”Kalle och chokladfabriken”.

 

Under andra värdskriget tjänstgjorde Dahl som stridspilot i Royal Air Force. Han skadades två gånger och placerades efter det vid ambassaden i Washington som biträdande flygattachè. Under denna tid skrev han sina två första noveller. År 1953 gifte sig Dahl med den framgångsrika skådespelerskan Patricia Neal – ett äktenskap som varade i 30 år. Paret bodde en tid i USA och fick fem barn. Kriget var över och Dahl började ägna sig helt åt skrivandet. Han skrev barnböcker, romaner och rysarnoveller. Från sin hårda tid i skolan beskrev Dahl inte sällan vuxna som elaka där han ofta tog barnens parti som i ”Mathilda” som handlar om en överintelligent flicka som tampas med en elak rektor. Vissa kritiker anser fortfarande att Dahls böcker är för våldsam läsning i skolor.

 

Dahls första barnbok var ”The Gremlins” och den andra barnboken är den berömda ”James och jättepersikan” författaren färdigställde 1961. Det var i samband med att han själv fick barn och utvecklade en djupare förståelse för det unga sinnet som Roald började finna intresse i att skriva barnlitteratur. Trots en del svårigheter inom familjen kantade av sjukdomar och olyckor hade Roald alltid ett underbart perspektiv på livet, vilket lyser igenom i hans böcker. Han gjorde också en framgångsrik karriär inom manusförfattande. Roald Dahl avled 74 år gammal i Oxford och begravdes vid St Pauls kyrka i Buckinghamshire.

 

Dahls böcker är mestadels fiktiva fulla av fantasi med ett sting av elakhet men aldrig utan humor – en spännande blandning av det groteska och det komiska. Ett vanligt motiv är att folk gestaltas på ett sätt som lurar läsaren att tro något om karaktärerna i berättelsen som sedan inte alls visar sig stämma. Dahls böcker är mycket detaljerade och samtidigt nära verkligheten trots fantasy-genren. En inspiration från människorna Dahl träffat i sitt liv och det han personligen varit med om syns tydligt som en grundpelare i många sagor av hans sagor och de kan tack vare sin sarkastiskt humoristiska lutning även fungera som ett lyft i vardagen även för de lite äldre.