Blogg > Allmänt

Sevärdheter i Bergen

Sevärdheter i Bergen

Bergen är Norges andra största stad och har liksom Oslo en hel del att upptäcka oavsett om man bor här eller är här på kort besök. Bergen är en internationell stad full av tradition och historia samt en perfekt blandning av stadsliv och natur.

 

De flesta har nog redan hör talas om Bryggen som är Bergens medeltida delar och har en given plats på Unescos världsarvlista. Att promenera längs de gamla hamnbyggnaderna är som att resa bakåt i tiden. Bryggens museum bygger på arkeologiska utgrävningar från platsen och visar hur livet kunde se ut på medeltiden. Bredvid museet ligger Bergens äldsta byggnad Mariakirken som byggdes redan på 1100-talet. Här ligger även det kungliga palatset Gamlehaugen och likaså en stor välkänd fiskmarknad, samt Fløibanen – en linbana som går från centrala Bergen upp till toppen av berget Fløien och bjuder på en fantastisk utsikt över staden.

 

I Bergen finns även flera imponerande konstsamlingar som är utställda i en galleri-slinga som vetter mot sjön Lille Lungegårdsvann. Glöm inte heller att besöka Edvard Grieg-museet som ligger i huset där Norges mest kända kompositör Edvard Grieg levde. Inte långt från museet ligger Gamla Bergen som är ett utomhusmuseum och representerar stadens arkitektur under 1700-talet bestående av över 40 trähus. Något mer från 1700-talet är två vackra herrgårdar vid namn Damsgårds herrgård och Alvøen herrgård.

 

Glöm inte heller att besöka akvariet och låt dig charmas av alla fantastiska djur som lever under vattenytan. Här finns även en tropisk avdelning. Den som tycker om experiment bör inte missa vetenskapscentret VilVite där man kan ta del av hundratals olika apparater och experiment i samma anda som Sveriges Tom Tits Experiment. Med Bergenkortet har du tillgång till gratis inträde på de flesta museer och attraktioner och får rabatt på olika sevärdheter samt får åka gratis buss inom stadsgränsen.

Källa: www.visitnorway.se