Sveriges Radio skrev i onsdags om norska sjuksköterskors höga lön. I Sverige har det blivit svårt att rekrytera arbetskraft inom sjukvården på vissa ställen då vårdpersonalen väljer att istället åka till Norge där lönerna är bättre.
På Södra Älvsborgs sjukhus är det just nu stor brist på semestervikarier och även på läkarsidan. En av orsakerna är att många väljer att jobba i Norge istället där lönerna är betydligt bättre. Sjuksköterskan Andreas Pappagianis är en av dem som åker över gränsen:
- Jag behövde frihet att jobba lite koncentrerat och vara ledig mer hemma. Det kändes som att jag alltid jobbade och inte fick något för det när jag jobbade i Sverige.
Den norska vården har alltid varit en tydlig konkurrent när det kommer till att rekrytera sjuksköterskor och de senaste tre åren har cirka 1300 svenska sjuksköterskor skaffat sig en norsk legitimation. Andreas gjorde det redan 2008 och berättar att han aldrig jobbat på ett norskt sjukhus utan att det också funnits annan svensk personal där. Nu jobbar han i Norge var tredje vecka. Han jobbar även som headhunter åt de norska arbetsgivarna som också har stor brist på sjuksköterskor.
Skillnaden säger han är att Norge erbjuder en lön som är attraktiv för svenskarna. Andreas anser inte att det är osolidariskt att locka sjuksköterskor till norska vården utan mer som en politisk handling för att svenska arbetsgivare ska betala ut högre löner. Vill svenska samhällsmedborgare ha god vård så måste de börja ställa krav på sina politiker att betala folket som gör det.
- Man kan ju inte ha en snickarlärling som tjänar mer än en nyfärdig sköterska med akademisk utbildning bara för att det alltid varit så, säger han.
Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5548514