Blogg > Allmänt

Sluta ta allt så personligt

Sluta ta allt så personligt

Om du har för vana att ta saker personligt betyder det att du är benägen att tro att andra känner någon form av aggression mot dig när folk faktiskt i de flesta fall enbart haft en dålig dag eller sa något till dig på skämt. Det kan vara av instinkt att reagera känslomässigt, men tillåt dig själv att andas. Hoppa inte till en slutsats direkt och lär dig att kontrollera dina känslor. Allt negativt är i de flesta fall faktiskt inte riktat mot just dig.

 

Fokusera på var du riktar din uppmärksamhet. När du tar saker och ting personligt, flytta din uppmärksamhet från vad någon sa eller gjorde till hur du känner dig. Såvida du inte reflekterar rationellt är det troligt att du kommer att förstärka den negativa känslan. Fokusera istället på den andra personen. Titta på hur han eller hon behandlar andra. De kan förolämpa alla de möter eller reta sig på det mesta. Vissa människor är bara fientliga av naturen. Tänk på den personens osäkerhet och reflektera över ifall denne känner sig hotad av dig.

 

Du behöver inte någons godkännande. Om du är särskilt känslig för hur människor behandlar dig och känner att du ofta överreagerar är detta extra viktigt att tänka på. Du oroar dig för att du gör något fel. Kom ihåg att bara för att någon inte är nöjd med dig behöver det inte betyda att du gjort något fel. I många fall innebär det att personen inte är nöjd med sig själv och förväntar sig att du ska fylla upp dennes tomrum (vilket är omöjligt).

 

Prata ut. Låt andra veta hur du mår. De kanske inte inser hur aggressiva de verkar eller hur sårad du faktiskt blir. Ibland är någon inte medveten om hur illa deras beteende påverkar andra. Förklara för människor som gör dig ledsen varför de faktiskt gör det. I de flesta fall är majoriteten förstående – inte minst nära vänner, och detta är enklare än man tror. Du själv skulle ju vilja veta om du gjorde någon annan ledsen och då fick chansen att göra något åt det och lära dig av ditt misstag?

 

Sluta fiska komplimanger. Om du baserar din självkänsla på hur ofta du får komplimanger låter du andra bestämma över ditt humör. Det är farligt med för högt bekräftelsebehov. Du ska alltid sikta högt, men bli aldrig beroende av bekräftelse från andra människor. Om någon berömmer dig betyder det inte att du för stunden blir en bättre människa - det gör personen som ger dig en komplimang till en bättre person eftersom han eller hon tar sig tid att vara stödjande och uppmuntrande. Ditt eget värde är helt oförändrat och lika högt som vanligt eftersom det är något som kommer inifrån.